Inkontinencija kod žena

Inkontinencija je nevoljno oticanje mokraće. Nemogućnost zadržavanja mokraće se kod žena najčešće javlja u petoj deceniji. Sa godinama inkontinencija postaje izraženija, mada ponekad muči i mlade žene koje nisu rađale.

Neke žene ispuste malo mokraće kada se nakašlju, kijaju, nasmeju se ili podignu težak predmet. To je stes inkontinencija. U početku žena ne primeti da ispusti malo urina. Sa godinama količina urina se povećava i počinje da pričinjava psihički problem. 

Kada osete potrebu za mokrenjem neke žene ne mogu da izdrže da odu do toaleta, već ispuste malo urina. To je urgentna inkontinencija. Ima žena kod kojih su prisutna oba tipa inkontinencije - mešovita inkontinencija. Ako je bešika prepunjena mokraća može da kaplje - da se preliva - prelivna inkontinencija.

Uzrok inkontinencije

Inkontinencija nastaje kao posledica slabosti mišića i vezivnog tkiva karličnog dna. Slabost najlakše nasataje tokom trudnoće i porođaja, te se inkontinencija češće javlja kod žena koje su rađale. Hiruški odstranjena materica i veliki ožiljci na međici često izazivaju inkontinenciju. Javlja se i usled slabe aktivnosti mišića tog područja tako da se pogoršava sa starenjem, zatim nakon šloga i paralize (paraplegije). Neke žene imaju naslednu slabost vezivnog tkiva. Inkontinencija može da se javlja nakon seksualnog odnosa. Na zidu i vratu mokraćne bešike ima dosta receptora za estrogen. Kada se u postnmenopauzi nivo hormona estrogena smanji javljaju se uslovi za pojavu inkontinencije. Na nju utiču gojaznost, pušenje i zatvor. Pogoršava je konzumiranje kafe i alkohola.

Promenite stil života

Potrebno je da naučite da praznite mokraćnu bešiku na pravilan način. Normalno se bešika prazni na tri do četiri sata. Unosite 6 do 8 čaša dnevno. Ako unosite veliku kolinu tečnosti mokrićete češće i biće vam teško da sprečite nevoljno umokravanje. Manja količina tečnosti od preporučene smanjuje kapacitet i elastičnost bešike tako da pogoduje inkontinenciji. Da bi sprečili mokrenje tokom noći ne unosite tečnost dva do četiri sata pre spavanja i mokrite pre odlaska u krevet.

Izbegavajte kafu, indijski čaj (biljne čajeve možete da pijete) i alkohol. Oni nadražuju bešiku i pojačavaju nagon na mokrenje. Ako pušite - prestanite. Nikotin podstiče kašalj i utiče na umokravanje. Ako ste gojazni - smršajte. Tako ćete imati bolju kontrolu mokrenja. Nosite pamučni veš, koji se lako skida pri odlasku u toalet. Koristite uloške koje upijaju urin.

Lečenje

Par dana beležite koliko pijete vode i koliko često mokrite. Na osnovu toga kao i opisa načina umokravanja lekar će da odredi tip inkontinencije i napravi plan lečenja. Lečenje se započinje Kegelovim vežbama, koje jačaju mišiće karličnog dna. Da bi znali koje mišiće treba da stežete prilikom mokrenja stegnite se toliko da prekinete mlaz mokraće. Tako ćete osetiti kako izgleda zatezanje mišića karličnog dna. Ako ne možete da prekinete mlaz znači da su mišići karličnog dna jako mlitavi. Ovaj test ne treba da radite vise od jednom dnevno. U protivnom rizikujete upalu bešike.

Sedite na stolicu malo rašitenih kolena. Stežite mišiće karličnog dna brojeći naglas. Brojanjem sprečavate stezanje drugih mišića. Stežite mišiće brojeći do tri ,a zatim ih opustite tri sekunde. Vremenom produžavajte dužinu stezanja. Ovo ponovite deset puta tokom jednog vežbanja. Vežbajte tri puta dnevno.

Stiskajte i opuštajte naizmenično mišiće karličnog dna. I ovu vežbu radite tri puta dnevno. Treća vežba: brojeći do pet sve jače stiskajte mišiće, a zatim postepeno slabite stisak brojeći unazad do nule. Ove vežbe možete da radite i stojeći i ležeći. Brojeći u sebi možete na različitim mestima npr. dok čekate autobus ili se vozite u njemu, sedite na poslu, gledate televizor...

Ako se vežbama ne postigne povoljan efekat, mišići se jačaju elektrostimulacijom. Lekovi antiholinergici omogućavaju opuštanje bešike, čime se smanjuje pritisak na sfinkter (mišić zatvarač bešike), te on ne ispušta mokraću kada ne želite.

Sledeći korak je hiruško lečenje. Ugradnjom traka jača se karlično dno. Ako postoji spad materice i bešike ugrađuje se mrežica koja daje potporu i omogućava vraćanje organa u normalan položaj.