Čokolada leči povišen krvni pritisak

Mala količina čokolade može sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, sugerišu nemački naučnici, prenosi Pliva zdravlje. 

Naučnici Univerzitetske bolnice u Kelnu su pratili 44 osobe obolele od povišenog krvnog pritiska, starosti 56 – 73 godine. Zaključili su da je konzumiranje 6 grama čokolade dnevno dovela do klinički značajnog sniženja krvnog pritiska. 

Čokolada svoje lekovito dejstvo na pritisak ima zahvaljujući sadržaju kakaa i flavanola. Ranije se smatralo da je za to potrebna znatno verća količina čokolade. Sobzirom da čokolada sadrži znatne količine šećera i masnoća, nije mogla da se preporuči obolelima od dijabetesa i osobama sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida. Baš naprotiv, ona im se zabranjivala. Sasvim je druga stvar kada su u pitanju sasvim male količine čokolade. Šest grama čokolade, što iznosi 30 kalorija, neće poremetiti dijetu, a povoljno će delovati na krvni pritisak. 

Istraživači ističu da kod bolesnika kpoji su učestvovali u eksperimentu nije došlo do povećanja glukoze i lipida (masnića) u krvi, kao ni porasta telesne težine. Naučnici ističu da ipak ishranu kod obolelih od hipertenzije treba bazirati na povišenom unosu voća i povrća, a smanjenom unosu masnoća i soli, a da se čokolada može konzumirati u manjoj količini.