Valunzi u klimaksu i rak dojke

Žene koje imaju valunge u klimaksu ne treba da budu uznemirene, jer je to dobar znak.

Naučnici su otkrili: valunzi garantuju 50%-nu zaštitu  od raka dojke. Stepen zaštite se povećava u zavisnosti od stepena težine simptoma menopauze, piše The Daily Mail.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu i Centra za istraživanje raka Freda Hačinsona su uvereni: deficit hormona, koji izaziva simptome menopauze, takođe smanjuje rizik nastanka raka. Ustanovljeno je da žene koje imaju više valunga dnevno tokom menopauze, imaju do 40% manje estradiola, oblika estrogena. A estrogen ima ključnu ulogu u razvoju nekih oblika raka dojke.

Obično posle pedesete godine života jajnik prestaje da proizvodi estrogen i progesteron. Tada počinju napadi crvenila, znojenja i vrućine. Po statistici od ovih simptoma pati tri od četiri žena. Napadi mogu da traju 3 do 6 minuta i ponavljati se desetak puta dnevno. Noćno znojenje se značajno pojačava, žena ima emocionalne probleme, oseća umor i glavobolju.

Da bi našli vezu između simptoma klimaksa i rizika od raka dojke naučnici su analizirali grupu od 1000 žena starosti od 55 do 74 godina sa dijagnozom raka dojke. Svaku učesnicu ankete pitali su o simptomima klimakterijuma. Rezultati su upoređeni sa odgovorima žena iz kontrolne grupe koje nisu imale rak dojke.

Pokazalo se da žene koje su patile od teških valunga, noćnog znojenja, depresije i nesanice imaju 50% manji rizik od razvoja invazivnog lobularnog karcinoma ili invazivnog duktalnog duktalnog raka dojke - dva najrasprostranjenija oblika raka dojke.

Izvor