Poteškoće kod dojenja

Ako želiote svom detetu pružiti najbolje odlučite se za dojenje. Ponekad se za vreme dojenja mogu isprečiti poteškoće zbog kojih majke često odustaju od prirodne ishrane. Međutim, te se poteškoće mogu prevazići.

Nedostatak mleka

Ovo je najčešća briga rodilja i čest razlog za prestanak dojenja. Nema majke koja bar jednom nije pomislila da nema dovoljno mleka. Sisanje ili nadražaj bradavica dojki podstiče izlučivanje hormona oksitocina koji dovodi do izlučivanja mleka u kanaliće dojke. Osim toga sámo dojenje podstiče stvaranje mleka i svaka dojka nezavisno od veličine može detetu da pruži optimalnu ishranu.

U prvim danima nakon porođaja dojka je nabrekla od povećane količine krvi i limfe pa oksitocin sporije dolazi na svoje odredište. Zato istiskivanje mleka u mlečne kanaliće u početku dojenja kasni. U to vreme dete sisa na dojci i po nekoliko minuta pre nego li se pojavi refleks otpuštanja mleka. Upravo ova pojava često uznemirava majke jer im se pričinjava da nema mleka te mnoge tu odustaju od dojenja i prelaze na veštašku ishranu deteta. Ta se faza može prebroditi kružnom masažom dojke od periferije prema sredini ili postavljanjem toplih obloga na dojku pre podoja. Postoje i rešenja u obliku oksitocinskog spreja, međutim ona su rezervisana za slučaj kada prirodne mere nisu dovoljno uspešne.

Dete je nemirno ili odbija dojku

Nemir i odbijanje dojke obično su prolazne pojave koje ponekad jako zabrinjavaju mame. Mleko može promeniti miris ili ukus zbog konzumiranja majke jako začinjene hrane, belog luka, kelja, crnog luka i sl.

Uzrok takođe može biti i bebina upala uha, zapušen nosić ili izbijanje zubića. Zbrka između bradavice i laže takođe može biti razlog odbijanja dojke. Sisanje gumene cucle zbog njenog drukčijeg anatomskog oblika, potpuno je različito. Ono se sastoji od ritmičnih pokreta pritiskanja cucle o nepce. Novorođenče koje naizmenično sisa dojku i cuclu može se zbuniti i loše sisati dojku. Zbog toga, dok god ne uvežba sisanje dojke ne preporučuje se davanje gumene cucle niti hrane na bočicu.

Bolne i ispucale bradavice

Dojenje ne bi trebalo biti bolno, ali ako bradavice ipak bole dok dete doji najčešće je uzrok nepravilno hvatanje bradavice. Da bi novorođenče moglo pravilno dojiti bitno je da u usta stavi celu bradavicu i što veći deo areole ispod koje se nalaze mlečni sinusi u kojima je skupljeno mleko. Nepravilno hvatanje bradavice treba se ispraviti ponovnim stavljanjem deteta na dojku i pri tom paziti da se bradavica ne bi povredila grubim izvlačenjem iz usta dok dete još uvijek nepravilno vuče. U tom slučaju iskoristite novorođenčetov refleks traženja usnama: lagano prstom nadražite bebin obraz uz ugao usana i ono će otpustiti dojku okrećući glavu u smjeru nadražaja.

Uzrok ragada na bradavicama (ispucale bradavice) može biti i stalna vlažnost od mleka pa posebnu pažnju treba posvetiti nezi bradavica: prati ih samo mlakom vodom i sušiti na vazduhu ili nežno obrisati pamučnim peškirom. Ako je bol pri podoju dosta jak mogu se koristiti veštačke bradavice.

Pljosnate ili uvučene bradavice

Pripremu za početak dojenja treba započeti još pre porođaja. Dojke je potrebno pregledati pri kraju trudnoće u sklopu ginekološkog pregleda radi pravovremene korekcije uvučenih ili jako pljosnatih bradavica. Dojka se u potpunosti razvija tek u trudnoći pa se neke prepreke dojenju, kao uvučene ili pljosnate bradavica tek tada i uoče. To se može otkriti i samopregledom: bradavica se stisne između palca i kažiprsta i gleda se koliko se ispupčila. Normalna se bradavica ispupči prema spolja, a uvučena se povuče unutra prema grudnom košu.

U poslednjem tromesečju trudnoće takve se bradavice mogu pripremiti za dojenje nošenjem oblikovača bradavica (školjke za dojke). Te plastičnih školjke se stave na areolu ispod grudnjaka, koji mora biti malo veći da bi one mogle da stanu. Školjke vrše stalan pritisak na areolu i pomažu pucanju priraslica koje su dovele do uvlačenja bradavice. Pritisak je bezbolan. Ova se pomagala u početku nose par sati dnevno, a kasnije i duže, kad se žena na njih navikne. S njima se ne ide na spavanje već se pre spavanja skidaju, peru i suše.

Tehnika Hoffman je ručna vežba za rešavanje priraslica na bazi bradavice. Palce obe ruke treba staviti na bazu bradavice jedan nasuprot drugom i nježno ih izvlačiti. Staviti ih jednom ispod i iznad bradavice, a zatim levo i desno od nje. Vežba se u početku radi dvaput dnevno, a kasnije najmanje pet puta dnevno.

Nakon rođenja deteta može se koristiti pumpica za izmlazanje u cilju izvlačenja bradavica ili se može pomoći dojenje preko veštačke bradavice.

Prepunjenost dojki

U prvim danima nakon porođaja dojke su osetljivije, teže i veće zbog povećane količine krvi, limfe i mleka u njima. Takva normalna punoća dojki iščezava 2-3 nedelje nakon porođaja. Prepunjenost dojki razlikuje se od normalne punoće dojki po tome što je koža toplija, napeta, prozirna i sjajna. Cela dojka je bolna, a bolnost se može širiti i do pazušne jame. Telesna temperatura može biti blago povišena (do 38,4ºC). Javlja se najčešće između 3. i 5. dana posle porođaja, a može i kasnije. Slabo sisanje je najčešći uzrok pa se takva neprijatna prepunjenost dojki sprečava i leči čestim i dugim dojenjem ili izmlazanjem dojke, ako je to potrebno.

Upala dojke

Upala dojke ili mastitis je izazavana infekcijom. Ulazna vrata mikroorganizmima mogu biti zapušen ili teže prohodan mlečni kanalić ili ispucale bradavice. Mleko zaostalo u mlečnim kanalićima dojke povoljno je tlo za razmnožavanje mikroorganizama i tu se razvija upala. Majka obično ima povišenu telesnu temperaturu, višu od 38 ºC, malaksalost, bolove u mišićima, katkad mučninu, povraćanje i jezu. Ova komplikacija dojenja zahteva antibiotsko lečenje pa ako se ovakvi simptomi pojave, javite se svom lekaru, koji će odlučiti o lečenju. Obolela dojka treba se osloboditi mleka izmlazanjem, a na zdravoj dojci se bez opasnosti može nastaviti dojenje.