Gen odgovoran za vitkost

Dok jedni stalno broje kalorije i paze šta će pojesti, drugi jedu kolače i druge slatkiše, ne paze šta će pojesti, a ipak su vitki. Uzrok ovakvih razlika krije se u genima. Oni odlučuju o tome koju ćemo hranu najbolje podnositi, prerađivati i iskorišćavati. Tu pojavu proučava relativno nova nauka o usklađenosti gena i ishrane, koja se zove nutrigenomika. 

Ne postoji jedan pravilan način ishrane za sve. Svaka hranljiva materija, svaka namirnica uneta u organizam deluje potpuno različito u zavisnosti od toga kojem tipu pripadate po svojim genetskim predispozicijama. „Osobe koje su često umorne i iscrpljene, kojima je neprekidno potrebna energija, verovatno se pogrešno hrane. Ako često imate neodoljivu potrebu za slatkišima, ako posle jela nikada niste sasvim siti i zadovoljni, sigurno niste pojeli ono što bi trebalo“, kaže doktor Mark Hajman, koji je detaljnije istraživao ovaj fenomen na Institutu za funkcionalnu medicinu u Vašingtonu. Rezultat istraživanja je test koji će vam omogućiti da utvrdite kojem od tri najčešća genetska tipa pripadate. Ako počnete da unosite hranljive materije koje odgovaraju baš vama, aktivirate gene vitkosti i lakše smršate.

Tip I :Teško se koncentrišete

Ukoliko ponekad imate problema sa pamćenjem, smirujete nervozu tako što nešto grickate, kada ste umorni imate ogromnu potrebu za slatkišima, a posle jela nikada niste siti, pripadate ovom tipu. Kod Vas rad hormona seratonina, insulina i leptina nije usklađen. Istraživanja pokazuju da kod više od polovine ljudi stres sprečava genetsku sposobnost proizvodnje ovih hormona. Posledice te neusklađenosti su napad gladi, umor i gojenje.

Šta možete da učinite

Omega-3-masne kiseline aktiviraju hormone koji kontrolišu glad: leptin u masnim ćelijama, serotonin u mozgu i insulin u pankreasu. Omega-3-masne kiseline su posebno zastupljene u masnoj ribi kao što su haringa, skuša, losos, sardina i tuna. Preporučuje se njihov unos dva-tri puta nedeljno po 120 grama. Dobar izvor omega – masnih kiselina je i laneno ulje. Dijetna vlakna doprinose održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, zahvaljujući čemu duže drže sitost. Imai ih dosta u ražanom dvopeku, crnom i inegralnom hlebu, korn fleksu, mekinjama, prženom kikirikiju, kelju, spanaću, grašku i pasulju. Idealan doručak za vas je musli sa voćem.

Tip II :Iscrpljeni ste i stalno umorni

Ako pripadate ovom tipu brzo se zamarate čak i kada obavljate redovne svakodnevne poslove, stalno ste gladni, čak i posle jela, često vas boli glava i lupa vam srce, kad duže stojite zavrti vam se u glavi i često imate podočnjake. Razlog je to što Vaš organizam proizvodi višak kortizola, hormona stresa koji slabi imunološki sistem. Kortizol pokušava da održi nivo šećera u krvi kako bi uvek imao energije i zato izaziva glad.

Šta možete učiniti?

Trebate da smanjite količinu šećera i belog brašna u hrani, jer oni povećavaju nivo insulina i kortizola u krvi. To možete postići unošenjem vitamina B i vlaknastih materija. Zato svakodnevno jedite hleb ili testenine od integralnih žitarica. Potreban Vam je i magnezijum kako bi Vam metabolizam bio dobar i kada ste pod stresom. Deset grama koštunjavog voća je idealna dnevna količina. Sportska aktivnost je takođe važna, na primer svakodnevno 30 minuta brze šetnje ili plivanja.

Tip III :Nemate snage i bolešljivi ste

Ako vas bole mišići i posle najmanjeg napora, pripadate ovom tipu. Vama obično smetaju jaki mirisi, na primer, sveća, parfema i cigareta, ne prija vam koefin, noću se često budite, a i danju ste često zabrinuti. Nikada nemate osećaj da ste puni energije i elana. Postoji enzim koji štiti ćelije od opasnih slobodnih radikala. Postoje osobe koje nemaju gene koji, u slučaju potrebe, povećavaju proizvodnju ovog enzima. Kod njih se otrovi gomilaju, najčešće u vezivnom tkivu, uzrokujući mučninu i bolove.

Šta možete da učinite

Polifenoli su sekundarne biljne materije koje podstiču proizvodnju dotičnog enzima. Najviše ih ima u crnom grožđu, tamnoj čokoladi, zelenom čaju, jabukama, crvenom grejpfrutu i crnom luku. Pojedite svaki dan najmanje dve porcije ovih namirnica, na primer jednu neoljuštenu jabuku ili 10 g gorke čokolade!