Otkriven gen odgovoran za rak dojke

Kanadski naučnici su otkrili gen koji igra ključnu ulogu u razvoju raka dojke kod žena. To baca svetlo na razumevanje ove bolesti i pruža nove mogućnost lečenja. Rak dojke je veoma raširen u svetu, kao i kod nas. U Srbiji je ovo najčešći oblik karcinoma žena. Svake godine kod nas od ove opake bolesti oboli oko 4.000 žena. 

Ekipa stručnjaka sa Univerziteta 'Mekgil' u Montrealu uspela je da otkrije ulogu koju igra određeni gen u širenju raka dojke. Gen, označen kao PTP1b utiče na metabolizam i zbog toga je odgovoran širenje tumora. Ovaj gen je već poznat, jer ima ulogu u nastanku dijabeta tip 2 i gojaznosti.

Zadnjih godina se zna koliko je minimalno mutacija potrebno da bi nastao rak. Kanadski naučnici su zaustavljajući aktivnost tog gena kod laboratorijskih miševa, uspeli da uspore pojavu kancerogenih tumora i da u nekim slučajevima spreče njihovo pojavljivanje, dok su istraživači u Engleskoj mutirali određen broj gena i od normalnih ćelija napravili maligne.

Buduća terapija za rak će biti bazirana na popravci otkrivenih genskih grešaka, ali u mnogo ranijoj fazi nastanka tumora, dok još klinički nije dijagnostikovan. Međutim, potrebno je popraviti svaku mutaciju u svakom genu i ćeliji, što je tehnički za sada neizvodljivo. Ipak, ovakva otkrića doprinose boljem znanju o ovim oboljenjima.

Sada se realnijom čini mogućnost korišćenja lekova, koji vrše inhibiciju identifikovanog gena PTP1b. To su jedinjenja vanadijuma, koja se već klinički ispituju kao lekovi za lečenje gojaznosti i diabetesa tipa 2.

U bliskoj budućnosti će rak dojke verovatno biti izlečiv, ali će i tada za njegovo lečenje biti važno da se otkrije što ranije. Naučnici smatraju da će u doglednoj budućnosti biti moguće da se tumor dijagnostikuje pre no što se klinički manifestuje. Bez obzira na napredak u terapiji raka i dalje je od ključnog značaja njegova rana dijagnoza. Zato lekari savetuju svakoj ženi redovan samopregled dojki, jer kada se rak dojke otkrije na vreme, šanse za izlečenje su preko 90 odsto. Sa samopregledima treba početi posle 30. godine, i to treba raditi svakog meseca, desetog dana od početka menstruacije. Procedura samopregleda dojke je vrlo jednostavna i zahteva samo ogledalo i deset minuta vremena.