Redovna mamografija i rak dojke

Redovna mamografija ne povećava šansu za izlečenje raka dojke, piše British Medical Journal.

Smanjeje smrtnosti od ovog oblika raka u Evropi nije povezano sa redovnim snimanjem, već sa poboljšanjem metode lečenja.

Tokom proteklih 10 godina stručnjaci British Medical Journal-a su anketirali 110.000 žena u Danskoj, pokušavajući da utvrde opravdanost redovne mamografije - skrininga raka dojke kod žena. Istraživanje je pokazalo da je u svakom trećem slučaju, kada je mamografija pokazala rak, tumor bio bezopasan (benigne prirode).

Na taj način hiljade žena mogu dobiti zastrašujuću dijagnozu i čak dospeti pod nož, a da to u njihovom slučaju nije neophodno.

Istraživanje može imati ogroman odjek ui Velikoj Britaniji. Stvar je u tome da ona ima od 1988. godine državni program za borbu protiv raka dojke kod žena vredan 75 miliona funti. Po tom programu žene od 50 do 70 godina se pozivaju jednom u tri godine na besplatan skrining raka dojke, koji podrazumeva rendgen pregled i mamoskopiju. U Danskoj takav program postoji od 1991. godine i njegova efikasnost izaziva skepticizam stručnjaka.

U Evropi je od devedesetih godina prošlog veka smrtnost od raka dojke u stalnom padu. Među ženama starosti od 55 do 74 godina, kod kojih se sprovodi skrining, smrtnost opada za 1% godišnje. Među ženama te starosti, koje se ne podvrgavaju redovnim mamografskim pregledima opada za 2%. Za mlađe žene (od 35 do 54 godina) rezultati su optimističniji. Smrtnost opada za 5% u grupi koja se podvrgava redovnom snimanju, a za 6% kod onih koje se ne pregledaju svake treće godine.

U zaključku istraživanja se ističe da nije pronađena efikasnost redovne mamografije. Uočeno smanjenje smrtnosti je verovatno posledica promene u faktorima rizika i poboljšanja metoda lečenja raka dojke.

Članak ne prenosimo da bi žene odvraćali od mamografije. Svaka žena sama za sebe treba da odluči da li da se podvrgne mamografiji ako nema nikakve tegobe, ne pipa ništa neobično u dojkama, a bezopasan ultrazvuk ne ukazuje postojanje sumnjive promene. Izgleda da mamografija "za svaki slučaj" ne smanjuje rizik smrti od ove opake bolesti.

Izvor