Da li je endometrioza nasledna?

Endometrioza je dosta čest uzrok bolne menstruacije i neplodnosti žena. Ta bolest se karakteriše usađivanjem sluzokože materice, najčešće na jajnicima, zatim na materičnim vezama, materici, trbušnoj maramici, vulvi ili vagini. Ognjišta endometrioze podležu cikličnim promenama, tako da krvare u toku menstruacije, što izaziva bolove u trbuhu i krstima, često praćene mukom, gađenjem i povraćanjem.

Istraživači su zaključili da e endometrioze. Otkriveno je da se kod endometrioze povišava aktivnost specifičnih belančevina sluzokože materice (endometrijuma), koje učestvuju u sintezi enzima Aromataze. Ovaj enzim se u normalnim uslovima ne proizvodi. Pod uticajem tog enzima povećava se aktivnost estrogena. Estrogen je gorivo za razvitak endometrioze, dovodi do njenog nastanka i doprinosi razvoju patogenog procesa.

Na osnovu otkrića mehanizma razvoja bolesti američki naučnici su počeli da razrađuju mehanizam lečenja endometrioze. Predloženi su inhibitori enzima apomataze, koji blokiraju estrogenske receptore. Posledica delovanja tih lekova je smanjenje efekta estrogena, čime dolazi do smanjenja ognjišta endometrioze.

Endometrioza je jedan od najčešćih ginekoloških problema žena u reproduktivnom periodu. Zauzima treće mesto u strukturi ginekoloških bolesti, posle zapaljenja i mioma materice. Ona se javlja kod 10% žena, kod 30% neplodnih žena i 80% žena koje imaju sindrom bolne karlice.

Od lekova, koji se danas koriste u lečenju endometrioze, najefikasniji su agonisti gonadotropnih hormona. Oni ispoljavaju svoje dejstvo na nivou hipotalamusa, izazivajući prolazno sniženje estrogena, što dovodi do smanjenja endometrioze.

Otkriće mehanizma nastanka endometrioze otvara put ka njenom lečenju, što će ženama obolelim od ove bolesti omogućiti sreću materinstva.