Problemi vezani za dojenje – nabrekle grudi dojilja

Nabrekle grudi u prvim danima posle rođenja deteta majci predstavlja jedan od najvećih problema u tom periodu. Nekada su razlog za prestanak dojenja ili razlog da majka pomisli da nema dovoljno mleka.

Otok areola 

Otok areola, tamnog dela oko bradavice, se redovno javlja na početku dojenja. Najčešće je posledica prepunjavanja mlekom šupljina koje se nalaze iza bradavica i služe kao skladište za mleko između podoja. Majka ne oseća nikakvu nelagodnost, ali beba ne može da obuhvati ustima areolu i da počne da sisa. Kod pravilnog sisanja beba uvuče u usta ne samo bradavicu već i veći deo tamnog kruga oko nje. Kada ne može da uvuče areolu u usta beba žvaće bradavicu i povređuju je. U tom slučaju majka treba malo da izmlaza mleko, da beba može da obuhvati areolu i sabije je ustima. 

Istisne se malo mleka, nekada je za to potrebno dva do pet minuta. Majka i sama može prstima da stisne areolu i pomogne bebi da je uvuče u usta. Ovaj otok areole se javlja krajem prve nedelje i prolazi za dva do tri dana, pod uslovom da je dojenje normalno. 

Nabrekla cela dojka 

U ovom slucaju cela dojka je otekla, a ne samo areola. To majci izaziva nelagodnost. Obično je to blaga nabreklost, ali nekada dojka može da bude tvrda i jako bolna. Ako je dojka malo nabrekla, pomoći će ako se malo izmlaza mleko i podoji beba. Ako beba ne može da izvuče dovoljno mleka da dojka omekša treba je izmasirati. Dojka se namaže pavlovićevom mašću ili nekom drugom kremom sa lanolinom ili vazelinom i masira idući od od spoljačnjeg dela dojke ka areoli. Areola se ne maže da bi nakom masaže moglo mleko da se izmlaza. Masaža je obično naporna za dojilju pa je dobro ako neko drugi to može da učini. Masirati jednom ili nekoliko puta dnevno dok dojka ne omekša. Zatim izmlazati mleko onoliko koliko je potrebno da se dojka omekša i majka oseti olakšanje. Neće beba ostati bez mleka, naići će novo.

Da bi se masaža olakšala, pre nje se mogu staviti tople obloge na dojku. Ako majka ne može sama da izmasira dojke i istisne malo mleka, a nema ko da joj pomogne, može da se koristi i pumpica za grudi. Između podoja ili masiranja treba da se nosi dobar grudnjak, koji daje dobru potporu odozdo i sa strane, a ne pritiska grudi prena grudnom košu. Ovakva nabreklost dojki se javlja krajem prve nedelje i traje dva do tri dana. Kasnije se izuzetno retko javlja. Dok takvo stanje traje treba što češće dojiti bebu. 

Nabreklost dojki zbog zapušenih kanala 

Ova nabreklost se javlja u jednom delu dojke i uzrok je bola u tom delu. Obično se javlja po dolasku porodilje iz bolnice. Leči se isto kao i nabreklost celih dojki. Korisno je da beba doji što češće. U toku jednog  podoja često menjati položaj bebe. Korisno je da se majka dobro odmori. 

Infekcija dojke 

Ako se iznad jako bolnog dela dojke javi crvenilo, uz povišenu temperaturu dojilje, u pitanju je infekcija dojke (mastitis), koja može dovesti do apscesa. Majka osim bola, povišene temperature iznad 38 stepeni, ima i malaksalost, bolove u mišićima, katkad mučninu, povraćanje i jezu. To je stanje kada se odmah morate javiti lekaru. Uz lečenje odgovarajućim antibiotokom, koji ne šteti bebi, nećete morati da prekinete dojenje. Iz obolele dojke se izmlaza mleko dok mastitis ne prođe, a dojenje se nastavlja na drugoj dojci.