Rak grlića materice - pronađena vakcina

Vakcinacija protiv raka grlića materice još uvek nije u masovnoj upotrebi u Srbiji, iako je on na drugom mestu po učestalosti, odmah iza raka dojke, a pri vrhu uzročnika smrtnosti žena kod nas.

Smatra se da će u dogledno vreme, kada se ostvari masovna vakcinacija devojčica, biti znatno smanjena pojava ovog raka. Prva vakcina protiv raka grlića materice je Gardasil američke farmaceutske kuće Merk.

Vakcina Gardasil omogućava stvaranje imuniteta protiv četiri soja humanog papiloma virusa VI, XI, XVI i XVIII. Postoji preko 100 tipova papiloma virusa. Nisu svi opasni za čoveka. Najopasniji su tip XVI i XVIII , jer mogu da dovedu do karcinoma. Oni su odgovorni za 70 % infekcija izazvanih humanim papiloma virusom. Manje opasni, ali dosta češći su sojevi VI i XI.

Kako se dobija virus?

Ovi virusi se najčešće dobijaju seksualnim kontaktom, mada su mogući i drugi putevi prenošenja. Kada se žena zarazi ovim virusima oni ostaju u vagini.

Efikasnost vakcine

Efikasnost vakcine je ograničena sobzirom da virus nije jedini izazivač raka. Vakcinacija treba da se obavi pre nego žena dođe u dodir sa virusom. Najefikasnija je ako se da pre prvog seksualnog odnosa. Predlaže se da se vakcinacija, koja se sprovodi u tri doze tokom šest meseci, obavi između devete i dvadesetšeste godine. Gardasil ne leči karcinom grlića materice, kao ni druge tumore ženskih polnih organa.

Sastav vakcine

Vakcina sadrži oslabljene viruse, koji u organizmu dovode do stvaranja antitela. Pri kasnijem kontaktu sa virusom antitela sprečavaju infekciju. Gardasil je prevencija karcinoma, prekanceroznih stanja i genitalnih kondiloma izazvanih humanim papiloma virusom tipa VI, XI, XVI, XVIII.

Kad se ne primenjuje vakcina?

Vakcina se ne daje ako žena ima povišenu temperaturu, ko je trudna i ako je već bila u kontaktu sa virusom, jer u tom slučaju nije delotvorna. Kao komplikacija posle vakcinacije može da se javi bol, svrab, otok i crvenilo na mestu davanja, mučnina, povraćanje, groznica i vrtoglavica.

Gardasil daje nadu da će oboljevanje od karcinoma grlića materice biti u dogledno vreme smanjeno. Međutim, to ne znači da će ova opaka bolest primenom vakcine bili iskorenjena, jer humani papiloma virus nije jedini izazivač raka. Zato su neophodni redovni ginekološki pregledi i lečenje prekanceroznih stanja, a odluku o primeni vakcine treba da donese Vaš ginekolog.