Porodična genetska mapa

Britanski naučnici tvrde da univerzalni genetski test može budućim roditeljima da pomogne da saznaju da li je embrion pogođen nekom naslednom bolešću. Testom od 1.500 funti londonska klinika Bridge Centre može da identifikuje bilo koju od 15.000 naslednih bolesti. Trenutno su testovi fokusirani na specifične genske mutacije.

U ovom trenutku klinike mogu testirati embrione, pre nego se usade u ženinu matericu, na određene genetske mutacije ako u porodici ima bolesti kao što je na primer Cistična fibroza. Međutim, stručnjaci upozoravaju da treba odrediti stroge uslove korišćenja testa.

Pre dve godine od strane tima londonskog Guy's Hospital, je načinjen test koji omogućava sagledavanje DNK ćelije. Međutim, ova nova tehnika, kariomaping analiza hromozoma, je univerzalni test koji može otkriti gotovo sve bolesti.

Genetska mapa

U ovom testu se koristi jedna ćelija osmodnevnog embriona dobijenog vantelesnom oplodnjom (IVF). Potom se uzimaju DNK uzorci od roditelja, deda, baba i nekog drugog člana porodice, obično teteta pogođenog naslednom bolešću. DNK predstavnika porodice se upoređuju, gledajući 300.000 specifičnih DNK markera, što omogućava naučnicima da načine porodičnu genetsku mapu. To znači da oni mogu identifikovati segment koji se ponavlja kod svih prestavnika porodice. Na primer gen odgovoran za Cističnu fibrozu se nalazi na 7. hromozomu. Ako se segment DNK nalazi na određenoj poziciji kod dede po ocu koji je nosilac, obolelog deteta i zametka, znači da će embrion imati “neispravan” gen. Slične provere se sprovode na svim hromozomima.

Etička pitanja

Professor Alan Handyside, tvorac testa u izjavi za BBS ističe njegovo preimućstvo: “ Postojeći testovi mogu prepoznati mali broj grešaka. Međutim, ovo je jedan univerzalni test.” Prema njemu test može biti korišćen za određivanje sklonosti ka određenim teškim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti ili rak.

Test se trenutno proverava na londonskoj klinici Bridge Centre. Primenjuje se uporedo sa standardnim preimplantacionim testom, tako da lekari mogu da uporede rezultate. Nakon što profesor Handyside prikupi materijal mora da dobije dozvolu od HFEA (Human Fertility and Embryology Authority) za sprovođenje testa. Predstavnica HFEA je izjavila da će odbor precizirati uslove za korišćenje testa.

Dr Mark Hamilton, predsednik britanskog društva za lečenje neplodnosti BFS (British Fertility Society), je optimističan. On izjavljuje: “Oduševljava mogućnost da se na brz i efikasan način pomogne parovima koji nose rizik naslednih bolesti. Bićemo u mogućnosti da testiramo ogroman broj bolesti. Ali očigledno to je etičko pitanje – gde postaviti granicu.

Izvor: BBC