Ako alkoholičar ne želi da se leči

Nijedan alkoholičar ne priznaje da ima problem i da treba da se leči. Izgovora je bezbroj: može da prestane da pije kad god poželi, ne treba da se leči jer nije alkoholičar, ne pije mnogo - ima ljudi koji piju više, može puno da popije a da se ne opije... Zato nije lako naterati ga na lečenje. Eksperti za alkoholizam savetuju kako da alkoholičara nagovorite da se leči:

Ne zataškavajte problem

Porodica se stidi i prikriva probleme koji nastaju zbog toga što neki njen član pije i ne ispunjava svoje obaveze. Posledice opijanja se kriju, što alkoholičar koristi i nastavlja po starom. Pustite da iskusi posledice svog pijenja.

Razgovarajte u pravo vreme

Ne prekorevajte ga kad je pijan - to će ga držati u uverenju da ima razloga da pije. Razgovarajte kada je trezan, neposredno nakon što se desio neki problem izazvan alkoholom - nakon svađe, otkrivanja zdravstvenog problema, problema na poslu... Razgovarajte nasamo, staloženo, bez uvreda.

Ne skrivajte kako se osećate

Ne počinjite razgovor direknim napadom. Počnite time kako se vi osećate, kako vas ugrožava njegovo pijenje, kako trpi cela porodica. Navedite konkretne posledice pijenja. Kažite da ne možete više da ih podnesete i da želite da zaštitite sebe i ostale članove porodice.

Izbegavajte "prazne priče"

Objasnite mu da želite da ostavi piće da bi zaštitili sebe i porodicu, a ne da bi ga kaznili. Navedite šta ćete preduzeti ako ne počne da se leči. Budite spremni da to i učinite. Ako niste spremni ne pominjite. Alkoholičaru nije teško da obeća da će da prestane da pije i da zatim nastavi po starom, ako zna da vi nećete da ispunite pretnju.

Ponudite mu podršku

Ponudite mu da pođete sa njim kod lekara. Kažite mu da ćete vi i cela porodica biti uz njega. Nećete ga ostaviti da se sa problemom nosi sam. Uostalom lečenje nije moguće bez vašeg učešća. Ali on treba da zna da ćete vi učestvovati zato što vam je stalo do njega i do cele porodice.

Potražite pomoć

Raspitajte se gde može da se leči. Kada alkoholičar odluči da se leči treba da budete spremni, da možete odmah da zakažete pregled. Ne treba da mu ostavite vreme da se predomišlja.

Budite uporni

Ne očekujte da će jedan razgovor da reši sve. Obično je potrebno da razgovarate više puta. Ako nemate uspeha, zamolite za pomoć nekog bliskog rođaka ili prijatelja kome je stalo do alkoholičara. Neka i oni razgovaraju isto kao i vi, dobronamerno bez prekorevanja i osuđivanja. To pomažer da alkoholičar shvati da problem postoji, da ga i drugi vide i da ima više osoba kojima je stalo da se on izleči. Mnogo pomaže razgovor sa lečenim alkoholičarem.