Da li je lubenica prirodna Vijagra?

Lubenica, slatko letnje osveženje, po američkim naučnicima može da posluži kao Vijagra.

Citrulin, sastojak jestivog dela lubenice, kako ističu naučnici, u organizmu metaboličkim reakcijama preko arginina i azotne kiseline‚ dovodi do opuštanja krvnih sudova, delujući slično Vijagri, te može uticati povoljno na impotenciju. 

Lubenica, slatki plod, koga botaničari ubrajaju u povrće iz porodice tikava, potiče iz Afrike. Gajen je najmanje dve hiljade godina pre Hrista. Seme lubenice je pronađeno u Tutankamonovoj grobnici. Nezna se da li je korišćena kao vijagra, ali kao poslastica sigurno jeste. 

Plod lubenice, koji je najčešće crven i ružičast, ređe žut i narandžast, sadrži najviše vode. Sadržaj ugljenih hidrata je takođe znatan (do 10 %), dok belančevina (0.7 %), masti (0.15 %) i dijetnih vlakana (0.4 %) ima malo. Od vitamina prisutni su B grupa, vitamin C, PP i karoteni. Najzastupljeniji minerali su kalijum, kalcijum, magmezijum, fosfor i cink. Energetska vrednost lubenica je mala, 100g daje svega 30 kcal.

 Lubenice su najčešće okrugle ili jajaste. Ali to nije jedini oblik. U Japanu je poljoprivrednik iz oblasti Zentsuji pronašao način da proizvede kockaste lubenice. On je plod stavljao u staklenu posudu oblika kocke, tako da je on rastući dobijao takav oblik. Domišljati poljoprivrednik je želeo da proizvede lubenice koje bi se lako pakovale u trgovinama. Naravno da je plod neobičnog oblika znatno skuplji od normalnog. 

Postavlja se pitanje da li je pronađen mnogo slađi, prijatniji i pre svega dosta jeftiniji lek za probleme mnogih muškaraca. Da li je količina citrulina dovoljna da izleči erektilnu disfunkciju, koja se javlja i kod mladih i starih? Američki naučnici ističu da osobe sa impotencijom ipak moraju medicinski da se leče. Naravno, lubenica, za razliku od Vijagre, ne izaziva nikakva neželjena dejstva, ali za razliku od nje nije naročito specifična, pa ne može u potpunosti da je zameni. Najmanja količina ovog slatkog ploda, koja bi imala uticaja na cirkulaciju krvi i pospešila erekciju je šest krišaka. Mada to ipak nije ekvivalent jedne Vijagre. 

Svojim sadržajem snažnih antioksidanasa likopena i karotenoida, lubenica utiče na prevenciju raka i kardiovaskularnih bolesti. Od davnina se koristi njeno lekovito dejstvo na bubrege. 

Dok se kod nas lubenica koristi samo u svežem stanju i kao slatko, u Kini se dinsta i prži kao i drugo povrće. Semenke se koriste za dobijanje ulja. U Africi se takođe koristi seme za ulje, ali i za čorbe i druga jela. Za tu namenu se koriste sorte koje imaju više semena, a dosta manje vode.