Tempirana bomba u krvotoku pušača

Ako ste pušač ili ste ranije pušili, živite sa pušačima ili se plašite da ste skloni dobijanju raka pluća, ne dozvolite da vam padne nivo beta karotina u krvi. Ako ne unosite dovoljno povrća, nivo karotina pada.

Tako niski nivoi su tempirana bomba – mračni predskazatelj smrti od kancera pluća. Dr Merilin Menkis (Merylin Menkes) sa Univerztiteta Džons Hopkins pratila je osobe koje su 1974. dale krv koja je analizirana na sadržaj beta karotina. Do 1983. godine 99 davalaca krvi dobilo je rak pluća. Dr Menkis je uporedila nivoe beta karotina u krvi obolelih i onih koji nisu dobili kancer.

Pokazalo se da su oni sa najmanje beta karotina u krvi imali dva puta veću učestalost raka pluća u odnosu na one koji su imali najviše beta karotina. Još upadljivije je bilo to što je nedostatak beta karotina u krvi tačno prognozirao pojavu najopasnijeg tipa raka pluća među pušačima, kroz gotovo deset godina (to je karcinom epitelnih ćelija sluzokože bronhija). Naizgled beznačajno manje unošenje namirnica sa beta karotinom imalo je ogromne posledice. Oni sa najmanje beta karotina u krvi imali su četiri puta veće izglede da dobiju taj užasni pušački kancer nego oni sa najviše beta karotina.

Nacionalni institut za rak ispituje sastojke šargarepe u obliku kapsula na hiljadama ljudi širom sveta, kako bi se utvrdilo da li pomažu protiv raka. Od ukupno četrnaest studija, pet je orijentisano samo na rak pluća.

Koliko karotina morate pojesti da bi se odbranili od raka pluća zavisi od činilaca kao što su nasleđe, stepen oštećenja pluća i sposobnost da apsorbujete karotin. Međutim, razlika u unošenju karotina zapanjujuće je mala između onih sa najmanjim i onih sa najvećim izgledima da dobiju rak pluća. Dr Redžina Zigler (Regina Ziegler) iz Nacionalnog instituta za rak izračunala je da je granična dnevna doza karotina koja razdvaja one sa malim i velikim rizikom za rak pluća među muškarcima, bivšim pušačima, samo polovina šolje tamnonarandžastog ili tamnozelenog povrća. I istraživači sa Državnog univerziteta Njujork u Bafalu smatraju da se dnevna zaštitna doza za rak nalazi samo u jednoj šargarepi.

Teorijski, antikancerska moć beta karotina proizilazi iz njegovih antioksidantnih sposobnosti i iz sposobnosti da poboljša odbranbene snage važne za borbu protiv kancera. Beta karotina ima najviše u sušenim kajsijama. Odličan izvor ovog antioksidansa su breskve, posebno sušene, zatim šargarepa, kelj, spanać, bundeva i dinja.

Ostali karotinoidi, kao što su lutein, likopen i indoli, koji se nalaze u paradajzu i zelenom povrću, mogu biti jaki zaštitnici od raka pluća. I folna koselina, koje ima dosta u spanaću, blitvi, prokelju i brokolima se pokazala efikasna.