Fimoza kod dečaka

Fimoza je nemogućnost povlačenja kožice (udna navlaka ili prepucijum) preko glavića penisa. Većina dečaka se rađa sa fimozom i ona se normalno zadržava do četvrte godine, kod nekih sve do ulaska u pubertet.

Kod novorođenčadi prepucijum je uzan i ne može da se prevuče preko glavića. Unutrašnji deo kožice je uglavnom slepljen sa glavićem. Kako beba raste kožica počinje da se odvaja od glavića penisa i može po malo da se povlači nazad, ali ne sasvim. Odvajanje prepucijuma od glavića se odvija postepeno. Obično je potrebno tri godine da se odvajanje završi, kod mnoge dece to traje do četvrte godine. Kod neke taj proces traje duže, ali to nije razlog za zabrinutost. 

Za razliku od odraslih, gde je fimoza uglavnom posledica infekcija, kod dece je normalna (fiziološka fimoza). Ona štiti glavić od infekcije. Izuzetno retko kozica je toliko uska da otezava mokrenje. Roditelji primećuju da je mlaz mokraće jako tanak ili se pri mokrenju stvara "balonić" ispod kozice. U tom slucaju se treba javiti lekaru da se kozica prosiri ne cekajući da se to postepeno desi.

Penis se pere prilikom svakog kupanja. Nije potrebna poseban poseban postupak zbog fimoze. Dovoljno je da se kozica opere spolja. Na kraju bebine kozice moze da se vidi bela smolasta materija - smegma. To je normalna pojava. Smegma nastaje lucenjem lojnih zlezda sa unutrasnje strane kozice i sluzi za normalno podmazivanje između kožice i glavića. (Takođe podmazuje glavić tokom polnog odnosa).

Neki roditelji zele dodatno da se osiguraju da je kozice cista i sa unutrasnje strane. U tok slucaju moze lagano da se povuce kozica sve dok se ne oseti otpor. Tako može da se odstrani još malo smegme. Ona se jednostavno opere i ispere. Važno je da se nikad silom ne povlači kožica. To bi moglo da izazove infekciju, pa čak i priraslice zbog kojih bi kasnije morala da se vrši hiruška intervencija. Kožica se vremenom sama od sebe lakše povlači.

Ako je dečak stariji od četiri godine i ima još uvek fimozu tokom kupanja treba da se povlači kožica preko glavića do trenutka se oseti otpor. Tako se povećava elastičnost kožice. Mogu da se primenjuju kortikosteroidne masti, pod kontrolom lekara i ograničeno vreme, zbog mogućih neželjenih dejstava.

Hiruško lečenje se sprovodi u puberetetu retko ranije. Prepucioplastika je širenje kožice. Može da se vrši i obrezivanje (cirkumcizija) kojim se uklanja višak kožice. Nakon toga prepucijum više ne može da se vrati preko glavića kao kod neobrezanih muškaraca.

Moguće komplikacije fimoze su otežano mokrenje i infekcija glavića. Nema dovoljno podataka koji bi išli u prilog mišljenju da fimoza povećava rizik od karcinoma glave penisa i karcinoma grlića materice kod supruge.