Kada je neophodna operacija krajnika

Iako krajnici imaju ulogu u odbrani organizma od virusa i bakterija nekada je bolje da se operišu.

Šta su  krajnici

Krajnici su deo limfnog tkiva sličnog tkivu limfnih žlezda u organizmu. Čine ga dva nepčana krajnika, koja vidimo kad zinemo i treći krajnik (adenoid) koji se nalazi u nosnom delu ždrela iza nosnih hodnika. Zdravi nepčani krajnici su ružičaste boje kao okolna sluzokoža. Na njima se vide urezi (kripte). Sva deca imaju treći krajnik, samo nemaju sva značajne tegobe zbog njegovog uvećanja.

Uloga krajnika

Krajnici učestvuju u odbrani organizma od bakterija i virusa stvaranjem antitela. Ta uloga je najvažnija tokom prve godine života. Nema dokaza da krajnici tokom života utiču na imunitet. Osobe koje u detinjstvu operišu krajnike nemaju slabiji imunitet i ne boluju češće do ostalih. Ranije se smatralo da sprečavaju da se infekcija spusti na pluća, što je praksa demantovala.

Nepčani krajnci

Bolesni nepčani krajnici kod dece mogu da dovedu do čestih gnojavih angina sa visokom temperaturom, malaksalošću, bolom u grlu, otežanim gutanjem. Uvećani krajnici mogu da otežaju gutanje i disanje i time da remete normalan psihički razvoj.

Operacija nepčanih krajnika

Nepčani krajnici se operišu kada dete često i teže boluje. Smatra se da je često bolovanje ako dete ima 6-7 infekcija godišnje ili 4-5 u dve uzastopne godine ili po tri puta u tri uzastopne godine. Misli se na dokazane bakterijske infekcije grla, posebno ako su izazvane beta hemolitičnim streptokokom. Ako je dete bilo slinavo vise puta godisnje to nije dovoljno za operaciju. Operacija je neophodna ako se jave komplikacije angine (peritonzilarni apsces, reumarska bolest srca i bubrega). Odluku o operaciji donose pedijatar i specijalista za ORL.

Operacija nepčanih krajnika je komplikovanija od operacije trećeg krajnika i oporavak je duži. Intervencija se vrši u opštoj anestiziji. Krajnici se vade kroz usta. Dva sata nakon operacije dete treba da pije malo hladne vode ili čaja. Uveče može da jede sladoled ili hladan puding. Mora da ostane u bolnici najmanje jednu noć. Sledećih dana jede hladnu tečnu i kašastu hranu: supu, pire, griz, sladoled, puding. Postepeno se uvodi polučvrsta hrana. Dve nedelje nakon operacije dete nesme da jede slane grickalice, picu, slana jela, ljuto i voće.

Tegobe kod trećeg krajnika

Zbog uvećanog trećeg krajnika dete može češće da ima infekcije. Često je slinavo, sekret se sliva niz zadnji zid ždrela tako da dete počinje da kašlje, nekada ima povišenu temperaturu.

Dete sa znatno uvećanim trećim krajnikom može i van infekcije da diše na usta, da hrče noću i da se slabo koncentriše. Ta deca su bleda, imaju podočnjake, drže otvorena usta. Sklona su čestim infekcijama srednjeg uha. Kod neke dece uvećan treći krajnik može da bude uzrok slabljenja sluha, a time i poremećaja govora. Ona imaju "neme" upale ušiju (sekretorni otitis) - zapaljenje uha nije praćeno bolom i povišenom temperaturom. Bolest se otkrije tek kada roditelji primete da dete slabije čuje.

Operacija trećeg krajnika

Treći krajnik se operiše kada su prisutne tegobe i van infekcije ili dete ima često zapaljenje srednjeg uha. Najbolje da se to učini sa navršene tri godine, mada može, ako je neophodno, nakon prve godine. Intervencija se vrši u opštoj anesteziji, jer mali pacijenti ne mogu da sarađuju. Krajnik se vadi kroz usta, a dete može još istog dana da ide kući.