O noge kod dece (Genu varum)

O- noge (genu varum) predstavljaju deformitet kod koga su kolena razmaknuta, a stopala spojena tako da noge imaju oblik slova "O".

Uzrok

O-noge mogu da budu urođene zbog slabije razvijenosti unutrašnjeg kondila butne kosti (donji deo butne kosti koji učestvuje u građi zgloba kolena) ili slabije razvijenog mišića primicača butina. Deformitet može da bude posledica rahitisa ili prevelike težine deteta. Javlja se i kada se beba prerano stavlja da stoji i forsira se da ranije prohoda. Mišići pre devetog meseca života nisu dovoljno jaki te se kosti krive. Ako je dete gojazno opterećenje je tim veće. Retki uzroci deformiteta su osteogenezis imperfekta i osteodistrofija.

Šta je normalno

Većina dece u prve dve godine života ima manje ili više izražene O noge. U drugoj i trećoj godini sa razvojem kolena noge dobijaju X oblik, a od četvrte noge se sve više ispravljaju. Ako promena oblika nogu nema takav trend potrebam je pregled ortopeda i fizikalna terapija.

Prognoza

Na vreme lečen deformitet ne ostavlja ni estetske ni zdravstvene posledice. U protivnom se razvija artroza kolena sa bolovima, kasnije ograničenom pokretljivošću i invaliditetom. Deformitet ne utiče na sposobnost hoda, ali dovodi do rane artroze. Kod predisponiranih osoba artroza (degenerativno oboljenje zgloba) javlja se pre tridesete godine.

Lečenje

Ako dete od tri ipo godine i dalje ima O-noge neophodno je lečenje. Potrebno je da se leči uzrok deformiteta, ako je poznat (npr. rahitis). Uz vežbe za jačanje mišića i eventualno nošenje korektivnih šina kod male dece se postižu odlični rezultati. Kod dece starije od 11 godina neophodna je operacije kojom se postižu dobri rezultati.