Štucanje kod beba

U prvim mesecima života štucanje posle obroka je normalna pojava za većinu beba. Ako beba ne povraćanja često i dobro napreduje nemate razloga za brigu. Samo po sebi štucanje je bezazleno i ultrazvukom je primećeno da se javlja i dok je beba u maminom stomaku.

Zašto bebe često štucaju

Nije potpuno jasno zašto bebe štucaju. Verovatno napunjen želudac vrši pritisak na dijafragmu, koja zbog nezrelosti novorođenčeta lako počinje da se grči. Grč ovog mišića, koji razdvaja trbušnu i grudnu duplju, izaziva štucanje. U prvim mesecima života mišić (sfinkter) koji zatvara želudac nije dovoljno jak da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Posisano mleko nakon obroka zbog slabosti sfinktera lako prelazi u jednjak, nadražuje njegovu sluzokožu, što utiče na grčenje dijafragme i ispoljava se štucanjem. Kako beba raste taj mišić jača i štucanje postaje ređe.

Većina beba prilikom sisanja guta dosta vazduha. To je posebno izraženo kod beba koje halapljivo sisaju ili su hranjene na flašicu sa cuclom bez specijalnog ventila. Progutani vazduh rasteže zeludac i podstice štucanje. Zato su "proždrljivci" više skloni štucanju u odnosu na bebe koje ne jedu halapljivo.

Kako da smanjite štucanje

Ako beba dobro napreduje, ne štuca previše i ne povraća mnogo ne treba preduzimati ništa. Vremenoma, kako beba raste štucanje će se prorediti i prestati. Ako vas štucanje zabrinjava možete bebi da date kašičicu tople vode. Obično je to dovoljno da ga prekine. Štucanje možete da umanjite pravilnim hranjenjem bebe. 

Proverite da li beba pravilno sisa. Pri podoju uzmite je u ruke i stavite joj glavicu malo ispod dojke. Pustite je da sama uhvati bradavicu. Ako joj gurate glavicu ili joj uvlačite bradavicu u usta veća je šansa da je neće dobro uhvatiti. Kad počne da sisa pogledajte da li je osim bradavice uvukla i areolu (braon krug oko bradavice). Ako je uvukla gutaće znatno manje vazduha. Osim toga bradavice će da trpe manji pritisak i neće da pucaju. Ako je uhvatila samo bradavicu odvojite je od dojke i pustite da bolje uhvati. Pre no što bebu stavite na drugu dojku, ako u jednom podoju dajete obe, podržite je da podrigne.

Ako bebu hranite flašicom nastojte da cucla uvek bude puna mleka da beba ne bi gutala mnogo vazduha. Otvor na cucli ne sme da bude prevelik. Kada okrenete flašicu naniže mleko treba da kaplje iz cucle, ako teče zamenite je odgovarajućom. Gutanje vazduha ćete svesti na minimum ako koristite cucle sa ventilom za odvod vazduha (air system).

Kada je štucanje zabrinjavajuće

Štucanje je bezopasno. Kako beba raste postaje sve ređe i za par meseci (obično četiri) prestaje. Ponekad je štucanje jedan od simptoma ozbiljnijeg problema npr. suženja pilorusa te zahteva lečenje. Obratite se lekaru ako vaša beba osim štucanja, slabo napreduje, prekida obrok i neutešno plače, nakon obroka povraća u mlazu i mleko pada daleko od nje, često se budi i jako je nemirna.

Ovo ne primenjujte

Ne smete bebu da ljuljate energično, jer to olakšava vraćanje mleka u jednjak i izaziva štucanje. Ne dajte kiselu vodu, to rasteže želudac i pogoršava stanje. Davanje limunovog soka ne prija bebi, a izlažete je riziku da dobije alergiju. Bebama do godinu dana se ne daje citrusno voće (limun, pomorandža, grejp) zbog moguće alergije. Takođe, se ne primenjuju drugi narodni lekovi protiv štucanja koji se koriste kod odraslih.