Zaštita od sunca odojčadi i male dece

Odojčad (do godinu dana) i mala deca do tri godine starosti imaju tanju kožu i manje melanina od odraslih pa su osetljivija na delovanje sunčevih zraka i treba ih posebno štititi.

Ispitivanja su pokazala da su čak i deca koja su štićena od direknog dejstva sunčevih zraka, ali ne i od slučajnih (pri vožnji automobilom, u hladu gde moze doći do dejstva reflektovanih zraka i pri oblačnom vremenu) imaju promene u pigmentaciji kože. Iz toga se zaključuje da čak i kratkotrajno izlaganje dejstvu ultravioletnih zraka ima uticaja na kožu. 

Deca koja su u ranoj životnoj dobi izlagana suncu imaju povećan broj madeža koji nisu bili prisutni na rođenju. Ti madeži imaju veći rizik da budu genetski izmenjeni (mutirani) u odnosu na urođene.

Pošto bebe i mala deca imaju veću površinu tela u odnosu na telesnu masu u odnosu na odrasle, a povećana je i sposobnost resorpcije preko kože, najbolja zastita je boravak u hladu. Nije moguće potpuno izbeći delovanje sunca te bi deca do tri godine trebala da nose laganu odeću sa dugim rukavima i dugim nogavicama.

Na otkrivene delove tela (lice i ruke) treba da se nanese krema sa zaštitnim faktorom iznad 15 SPF, ističe Američka pedijatrijska akademija (AAP). Birajte preparate koji ne nadražuju kožu ili oči, jer deca imaju običaj da trljaju okice. Najbolji izbor su preparati koji sadrže neorganski cink oksid i titanijum dioksid, jer ove supstance ne prodiru dublje od prva dva sloja kože.

Pojava raka kože je u porastu i javlje se u sve mlađem urzastu. Preterano izlaganje suncu u mlađem uzrastu može imati dugoročne štetne posledice. Budući da je dejstvo ultravioletnih zraka kumulativno treba posebno obratiti pažnju na zaštitu u mlađem uzrastu kada je to dejstvo najštetnije. Pedijatri, lekari opšte medicine, porodični lekari i dermatolozi treba da upozoravaju roditelje na štetnost izlaganja male dece suncu, preporučuje AAP.

Izvor