Kakva su dvogodišnja deca

Dvogodišnje dete sve više postaje samostalna ličnost. Ubrzano uči i njegova veština govora se povećava neverovanom brzinom.

Uči podražavanjem. Sa neverovatnom ozbiljnošću radi sve što roditelji rade, briše krpom, pere zube kada oni to čine, uzima šerpe i "pravi ručak". Prateći roditelje u stopu i podražavajući ih sve više uči, postaje spretnije i razumeva događaje oko sebe. 

U ovom uzrastu dete postaje nezavisnije. Istovremeno je u nekim aspektima jako zavisno. Postaje plačljivo, može usred noći da dolazi roditeljima u krevet, boji se da ostane bez mame ili tate, na ulici se drži mami za suknju i krije se iza nje kada mu se neko obrati. U to vreme je jako osetljivo na krupne promene, kao što su preseljenje ili odlazak nekog ukućana.

Sa dve godine deca retko učestvuju u zajedničkoj igri. Rado posmatraju drugu decu, ne pridružuju im se, već se sama igraju pored njih. U svom rečniku nemaju reč deliti: što je njihovo, njihovo je i nema svrhe učiti ga da deli igračke. Ako otme drugom detetu igračku, a svoju ne daje ne znači da će postati sebična osoba. Ne držite mu pridiku o tome, jer vas neće razumeti. Odlučno oduzmite otetu igračku i vratite je pravom vlasniku, skrećući mu pažnju na nešto drugo.

Prkos je jako izražen između druge i treće godine. Mnoge bebe još od petnaestog meseca postaju svojeglave, ali posle navršene druge godine to postaje izraženije. Dvogodišnjak insistira da se nešto uradi baš na određen način, želi da odlučuje samostalno i to ga tera da prkosi drugim ljudima.

Roditelji moraju da imaju razumevanja. Zadatak roditelja je da se ne mešaju preterano i da ne požuruju dete. Izdvojte dovoljno vremena za kupanje i pustite ga da se malo probrčka ako želi. U toku jela ga ne požurkujte i ako želi samo da jede dozvolite mu. To ne znači da uvek treba da popuštate i dozvolite mu da postane tiranin. Granice vi određujete i ako treba da se vratite u kuću ili da dete odvedete na spavanje ne odlažite. Učinite to uz razgovor o prijatnim stvarima. Ako često govorite ne-prestrogi ste, a ako ništa ne branite-previše ste popustljivi. Nađite sredinu.

Dvogodišnjaci su privrženiji jednom roditelju, češće majci. Ocu se može činiti da ga dete ne voli. Ne bi trebao ponašanje deteta suvise ozbiljno da shvati i da se okrene od njega. Može da prihvati deo poslova oko deteta, kao hranjenje ili kupanje. Majka time može dobiti vremena za sebe, a dete će shvatiti da je otac podjednako prijatan kao majka i nije učljez u kući.