Kućna hemija kao uzrok alergija kod dece

Prema novim istraživanjima korišćenje hemikalija u svakodnevnom životu povećava rizik od alergija kod dece. Naučnici su dokazali da koncentracije glikola u vazduhu soba gde deca spavaju izaziva astmu, polensku kijavicu i atopijski dermatitis.

Visoke koncentracije glikola (propilen glikol i etar glikol) su povezane sa visokim nivoom antitela (IgE) u krvi dece. Visoke vrednosti ovih antitela se sreću na primer kod dece alergične na dlake mačaka i pasa, kao i polen. To znači da je rizik od alergija kod dece koja udišu glikol višestruko povišen. 

Naučnici su objasnili da je porast glikola u vazduhu stanova najviše posledica korišćenja boja i sredstava za higijenu. U poslednjih nekoliko decenija hemikalije su postale sastavni deo našeg života. Koriste se za enterijer stana, sadrže ga sredstva za higijenu, plastični proizvodi, igračke, kozmetika i ambalaža proizvoda.

"U predhodnim studujama smo dokazali da su ftalati (služe za omekšavanje plastike i ima ih u medicinskoj opremi, podnim oblogama, kablovima, bojama, lakovima, samolepivim trakama, kozmetici...) povezani sa razvojem alergijskih bolesti kod dece. Sada proučavamo štetan uticaj glikola sadržanog u isparenjima organskih jedinjenja, koja se javljaju kao sastojak boja i tečnih sedstava za higijenu. U ovoj grupi jedinjenja, kao i među ftalatima nalaze se suspstance koje remete normalan rad hormona" - ističe autor istraživana Carl-Gustaf Bornehag (Karlštadski Univerzitet, Švedska).

"Treba razmisliti o štetnom uticaju supstanci sa kojima se srećemo svaki dan, posebno zbog toga što se nalaze u vazduhu u zatvorenom prostoru, u stanu, gde ih udišu deca i trudnice. Postoje dokazi da su hemikalije posebno opasne za fetuse i malu decu. U ovoj studiji smo pokušali da razjasnimo dejstvo kontakta sa hemikalijma u ranom zivotu na zdravlje u budućnosti" - objašnjava naučnik.

Studijom je obuhvaćeno 198 deteta predškolskog uzrasta i 202 zdrave dece (kontrolna grupa). Uzet je uzorak vazduha iz soba u kojima deca spavaju. Svu decu su lekari pregledali, a roditelji su popunili upitnik o načinu života, bolestima rođaka...

Izvor Po materijalu Expertanswer, AlphaGalileo Foundation