Grčevi kod beba

Grčevi kod beba su veoma čest razlog brige mama. Napadi plača, koji se javljaju kod više od polovine beba, obično započinju dve do tri nedelje nakon bebinog rođenja, najčešće u popodnevnim i večernjim satima, a konačno prestaju kad je beba stara oko tri meseca (ređe nešto kasnije). Beba plače neutešno, iako se može privremeno smiriti ako je nosite, ljuljate ili vozite. Osim plača koji se javlja svakodnevno u određeno doba dana, beba dobro napreduje i ne primjećuje se nikakav trag bolesti.

Uzrok bebinih grčeva

Iako su vršena brojna istraživanja, do danas nije potpuno rasvetljen uzrok javljanja grčeva (kolika) kod beba. Zbog toga protiv grčeva nema pravog leka i ne postoji efikasna terapija. Isprobani su mnogi preparati i postupci, ali bez dokazane velike koristi. Naravno, postoje brojni lekovi i postupci i svi su dobri i deluju, ali po pravilu kratko. Grčevi se javljaju kod beba bez obzira na način ishrane. Dojenje iz obe dojke, progutani vazduh, prejak refleks otpuštanja mleka i proteini u majčinom mleku, mogu biti dodatni uzrok pojave bolnih grčeva.

Dojenje iz obe dojke u svakom podoju

Grčevi mogu da budu posledica davanja obe dojke u jednom podoju. Tokom sisanja mleko postaje sve masnije. Ako majka ne sačeka da beba prestane da sisa jedu dojku, već joj da drugu, ona posisa manje masnijeg mleka. Zbog relativno male količine masti u mleku, bebin želudac se brže prazni, a velika količina šećera (laktoze) odjednom stiže u creva. Protein koji vari šećer ponekad ga ne može odjednom podneti u tolikoj količini, pa se javljaju simptomi netolerancije na laktozu - plač, gasovi, nagle, vodene i zelene stolice. To se može dogoditi i tokom hranjenja. Takva deca nemaju netolerantciju na laktozu, pa ne treba prelaziti na veštačku hranu bez laktoze.

Pri dojenju je najbolje da slušate bebu, a ne različite savete o davanju obe dojke ili dužini dojenja. Nemojte da gledate na sat dok beba doji, pustite je da sama odredi koliko joj treba mleka. Hranite je na jednoj dojci dok god želi da sisa, sve dok sama ne ispusti bradavicu ili ne zaspi na dojci. Ako beba prekratko sisa možete je podstaći pritiskom na dojku. Ako beba želi da jede i nakon što je "završila" jednu stranu, tek tada ponudite i drugu dojku. Sledeći podoj neka beba započne na drugoj dojci na isti način. Ako beba ponovo želi da sisa u sledećih sat, dva ponudite joj opet istu dojku kako bi došla do zadnjeg hranljivijeg mleka.

Beba mora da podrigne

Većina beba veoma halapljivo sisa, pa pored mleka progutaju i nešto vazduha. Progutani vazduh se zadržava u bebinom stomačiću i pričinjava joj tegobe. Zato je važno da beba podrigne posle podoja i izbaci taj vazduh. Ukoliko je beba pre obroka mnogo plakala, želudac će joj se napuniti vazduhom i pre nego što počne da sisa. Pored toga, u stomačiću se gomilaju i gasovi oslobođeni iz laktoze u majčinom mleku, tako da se nelagodnost povećava. Važno je da beba podrigne pre nego se stavi u krevet i zbog toga što može u krevetu, kada kasnije podrigne da bljucne i malo mleka i da se zagrcne. Bebe koje sisaju gutaju manje vazduha od beba hranjenih na flašicu, koje se nekad u toku hranjenja uznemire i izvijaju leđa. Tada im omogućite da podrignu, a zatim nastavite hranjenje.

Pronađite način na koji Vaša beba najlakše podrigne. Podignite je u uspravan položaj, oslonite joj stomačić na svoje grudi i lagano je lupkajte po leđima ili guzi. Možete bebu položiti potrbuške preko kolena, pa joj nežno masirati leđa. Beba će pokušati da podigne glavicu i grudni koš, što obično izaziva podrigivanje. Obema rukama podignite bebu ispred sebe, pa je podižite malim uzastopnim trzajima, ali nemojte previše da je cimate.

Prejak refleks otpuštanja mleka

Beba koja prenaglo dobija preveliku količinu mleka, nekoliko sekundi ili minuta nakon početka podoja počinje da kašlje, guši se ili se boriti sa dojkom. Ako ispusti dojku, mleko teče u jakim mlazevima. Nakon toga beba ponovo počinje da sisati, ali je razdražena i nervozna pa ponavlja isto. To je jako naporno za majku. Da bi ste bili spokojniji, a beba mirno sisala, pre podoja malo izmlazajte mleko, dojite u ležećem ili poluležećem položaju i par minuta nakon početka podoja podignite bebu da podrigne, pa onda nastavite podoj.

Strani proteini u majčinom mleku

Neki proteini iz majčine hrane mogu se izlučivati u mleko i mogu uticati na bebu. Najčešće je reč o proteinu iz kravljeg mleka. Međutim, i drugi proteini takođe mogu biti prisutni u majčinom mleku. Iz ovog proizlazi da u lečenju dojene bebe s grčevima, prvo što majka može preduzeti je da izbaci mlečne proizvode iz svoje ishrane. To znači izbegavati mleko, sir, jogurt, sladoled i sve ostalo što sadrži mleko. Ako je protein mleka promenjen (denaturisan), kao kod kuvanja, ne bi trebalo da bude problema. Netolerancija na mlečne belančevine nije isto što i netolerancija na laktozu. Majka koja je netolerantna na laktozu može i treba da doji bebu.

Želite li da isključite negativan uticaj proteina na bebu izbacite sve mlečne proizvode iz svoje ishrane na 7-10 dana. Ako nema promene na bolje, možete ponovo uvesti mlečne proizvode u ishranu. U koliko postoji pomak na bolje, možete polako vraćati mlečne proizvode u ishranu, dok ne nađete količinu koju beba podnosi. Ne plašite se da beba neće imati dovoljno hrane, jer ne morate vi da pijete mleko da bi ga beba imala. Unosite li dovoljno tečnosti biće ga, a ako se plašite nedostatka kalcijuma, uzmite ga u obliku suplementa (dodatak hrani). Pazite da svoju ishranu ne osiromašite previše. Postoje dojilje koje iz ishrane izbace mnoge namirnice, što nije neophodno.

Kao da pomognete bebi kada ima grčeve?

Bebi možete pomoći milovanjem i nežnošću. Privijte je uz sebe, zagrejte joj stomačić, nežno joj pevušite... Ukratko, učinite sve što je u vašoj moći da svojoj bebi olakšate ovakve trenutke. Pošto se grčevi najčešće pojavljuju kasno popodne ili predveče, možete da pokušate da ih predupredite blagom masažom. Namažite dlanove uljem za bebe, zagrejte ih, a zatim kružnim pokretima masirajte bebin stomačić. Nakon masaže, umotajte bebu flanelskom pelenom, podojite je, a nakon podoja, neka obavezno podrigne.

Ako ima grčeve noću stavite je da zaspi uz vaše telo. Ako bolovi i pored toga ne prestanu i traju po više časova, treba zatražiti pomoć lekara. Ako je posle temeljnog pregleda ustanovljeno da se iza tih bolova u stomaku ne krije neko ozbiljnije organsko oboljenje, lekar će u većini slučajeva preporučiti tople obloge i neki bebi čaj, na primer od komorača.

Budite strpljivi. Bez obzira šta činite, biće bolje. Uz to vreme čini svoje, jer kolike prolaze same od sebe.