Bebin plač

Vrećini roditelja je teško da slušaju bebin plač. Povezuju ga sa bolom i patnjom svog nejakog čeda, koje bez njih ne može da preživi. Da priroda nije usadila čoveku takvo osećanje njegovo potomstvo ne bi preživelo.

Da li je svaki plač bebe izraz bola? Sigurno da nije, jer ona tek treba da nauči druge načine komunikacije. Psiholozi su utvrdili da dečiji plač normalizuje proces sna kod novorođenčadi i odličan je način za borbu protiv postporođajne depresije majke. Do tako neobičnog zaključka su došli australijski istraživači Kraljevske dečije bolnice u Melburnu. 

Posvetivsi ispitivanju dečijeg plača šest godina, istraživači su ustanovili da ako se beba pusti da malo otplače pre spavanja njen san biva duži za 30%. Pri tome se broj majki sa malom decom obolelih od depresije snižavao za 40%, jer su one imale više vremena za san.

Po rečima Ane Prajs, autora istraživanja, roditeljima nije lako da budu spokojni dok njihov mališan plače. "Želim odmah da kažem da suze ne nanose ni najmanju štetu dečijoj psihi, naglašava Prajs. - Ostavljavši bebu samu sa svojim suzama, roditelji mu samo omogućuju da navikne da se samo uspavljuje, a ne da se oslanja na njihovo ljuljuškanje, nosanje u rukama, nutkanje mleka ili soka, koje mora kad-tad da prestane.

Stručnjaci smatraju da se takve "brutalne" metode primenjuju kod beba starijih od šest meseci. Starosno ograničenje se odnosi samo na činjenicu da odojčad treba da jedu noću, ako se probude od gladi. Inače, ih ne treba buditi. Beba starija od šest meseci treba da se navikava da ne jede noću. Ako se budi noću treba je ostaviti da se sama uspava. Ne uzbuđujte se ako se pre toga promeškolji ili malo zaplače. Ako skačete da je uzmete i uljuskate, beba će odmah ukapirati da samo treba da zaplače. Ako ne reagujete ona će se promeškoljiti i nastaviti da spava, kao što čine i odrasli u fazi plićeg sna.

Autor bestselera "Baby love", psiholog Robin Barker ističe da je strah da dečiji plač može u budućnosti da dovede do razvoja šizofrenije i drugih psihičkih bolesti, neosnovan. "To se može odnositi na decu lišenu potpune zdrave porodice i kontakta sa roditeljima - ističe Barker. A nekoliko minuta "gorkih suza" pred san pod nadzorom mame i tate samo koristi". 

Tokom šestogodišnjeg istraživanja posmatrano je 225 deteta od rođenja do školskog uzrasta.