Sisanje palca

Osnovni razlog sto veoma male bebe sisaju palac je da zadovolje potrebu za sisanjem. Sisanje bebama pomaže i da ublaže fizičku i emocionalnu napetost. Ređe sisaju palac bebe koje duže sisaju ili duže piju mleko iz flašice kao i bebe koje češće sisaju. Zato se pretpostavlja da je glavni razlog što beba počinje da sisa palac u prvim danima života zadovoljavanje potrebe za sisanjem. Kod starije bebe to nije glasvni razlog. 

Sisanje palca beba do šest meseci

Nemaju sve bebe podjednaku potrebu za sisanjem. Neka beba ne sisa duže od petnaest minuta, a ipak ne stavlja palac u usta, dok neka druga beba duže sisa ili joj više vremena treba da isprazni bočicu, a ipak sisa palac. Često je jak nagon za sisanjem porodična osobina, tako da ima beba koje još u porodilištu počnu da sisaju palac i ta im osobina ostaje. Neke bebe još u materici sisaju palace.

Većina beba počinje da sisa palac pre navršenog trećeg meseca. To čine zato što imaju jaču potrebu za sisanjem. Ako ne želite da dete to čini treba da delujete kada beba prvi put pokuša, a ne onda kada konačno u tome uspe. Kada primetite da je ubacila šaku ili prst u usta i da snažno i dugo sisa, zadovoljite njenu potrebu za tim. Povećanu potrebu za sisanjem ćete lako zadovoljiti. Ako je beba na prirodnoj ishrani omogućite joj da duže i češće sisa. Ako je na veštačkoj ishrani podesite veličinu rupice na cucli tako da beba jede najmanje dvadeset minuta. Tolika dužina sisanja iz flašice je potrebna bar do šestog meseca. Nije poželjno da bebi branite da sisa palac, prst ili šaku. Ako je niste odvikli od toga dužim i češćim hranjenjem, možete da joj date cuclu – varalicu. Cuclu dajete bebi čim primetite da počinje da sisa palace. Kasnije beba neće da je prihvati, jer je već navikla na palac.

Da li je sisanje palca opasno?

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog posledica koje sisanje palca može da ostavi na zube i vilicu. Tačno je da sisanje palca često gura napred bebine gornje zubiće, a unazad donje. Koliko će se iskriviti zubići zavisi od dužine sisanja palca, a još više od položaja palca u toku sisanja. Međutim, stomatolozi naglašavaju da ovo iskrivljenje zuba nema uticaja na stalne zube koji počinju da niču oko šeste godine. Ako se dete odvikne od sisanja palca pre šeste godine, što većina dece čini, male su šanse da se stalni zubi iskrive.

Sisanje palca kod starijih beba i male dece

Kada beba pređe šest meseci sisanje palca nije više posledica povećane potrebe za sisanjem, već uteha koja joj je potrebna u pojedinim trenucima. Sisa palac kad je umorna, kad joj je dosadno, zato što je frustrirana ili želi da se uspava. Iako beba posle šestog meseca sisanjem palca zadovoljava različite potrebe, ona to čini samo ako je ranije na taj način zadovoljavala potrebu za sisanjem, a sada time nastavlja utehe radi. Vrlo je retko da beba tek posle šest meseci počne sa ovom navikom. Samo sisanje palca ne znači da je dete nesrećno, neprilagođeno ili da mu nedostaje ljubav. Ako dete sisa palac pred spavanje i tek povremeno i kratko tokom dana ne treba ništa preduzimati. Međutim, ako radije to čini nego da se igra, treba razmisliti šta da se učini da bi mu se smanjila potreba za utehom. Nekoj deci može biti dosadno, jer nemaju dovoljno igračaka. Drugoj pak stalno brane stvari koje ga očaravaju. Detetu koje prekomerno sisa palac treba učiniti život ispunjenijim.

Ne mučite dete

Verovatno ste čuli da su neki odvikli dete od sisanja palca stavljanjem poveza na laktove, rukavicama bez prstiju i mazanjem palca tečnostima neprijatnog ukusa. To može da uspe samo kod dece koja imaju blag oblik sisanja palca. Postoje bebe koje samo povremeno sisaju palac i to brzo prevazilaze, bez obzira da li se nešto preduzima ili ne. Kod većine dece te mučne metode neće doprineti da se navika iskoreni , već će ga samo rastužiti. Biće još više sklono da istraje u toj navici. Isto važi za grdnje i izvlačenje palca iz usta.

Probajte sa podmićivanjem

Ako je Vaše dete jedno od retkih petogodišnjaka koji sisaju palac, a vi ste počeli da brinete jer se približava nicanje stalnih zuba, probajte da ga podmitite. Devojčici od četiri – pet godina možete da kažete da ćete joj lakorati nokte, ako prestane da sisa palac. Svako će se dete odreći ove nepoželjne navike, ako mu se ponudi dovoljno primamljiv mito. Ovo ne može da uspe kod deteta od dve – tri godine, jer ono nema dovoljnu snagu volje da uguši svoj nagon zarad nagrade.

Ako vam dete sisa palac potrudite se da mu život učinite interesantnijim i lepšim. Pravite mu društvo, organizujte druženje sa drugom decom, nabavite interesantne igračke, ako ih ima podstaknite ga da se igra sa njima. Na duge staze može da pomogne ako ga povremeno podsetite da je dovoljno veliko da prestane. To nemojte da činite svaki čas, jer ćete ga učiniti nervoznim. Dovoljno je dva puta mesečno, ali tek posle treće godine. Ovakva ohrabrivanja će mu pomoći da prestane čim bude u stanju da to učini. Međutim, nemojte da mu gunđate. Neće pomoći ni ako dosta brinete zbog toga. Iako ne govorite, dete oseća vašu napetost i to mu ne može pomoći u odvikavanju.

U najvećem broju slučajeva deca prestaju da sisaju palac između treće i šeste godine, obično pre nicanja stalnih zuba, a veoma retko pre treće godine. Odvikavanje nije ravnomeran process. Jedno vreme je brže, pa se sisanje vrati kad je dete bolesno ili prolazi kroz neki težak period. Na kraju nestaje zauvek.