Dojenje i grip

Mnoge majke su u dilemi da li da doje bebu ako se razbole od gripa ili ako se beba razboli.

UNICEF (dečji fond ujedinjenih nacija) je skrenuo pažnjuda da bi u uslovima širenja pandemije gripa A/H1N1, zbog zaštite dece od bolesti, majke trebale da produže dojenje. 

Dojenje može da olakša tok gripa, kao i tok drugih respiratornih bolesti kod beba. Dojene bebe imaju manji rizik da se razbole od sezonskog i pandemijskog gripa. U slučaju bolesti komplikacije gripa su ređe i blaže.

U sličaju sumnje da se beba razbolela od pandemijskog A/H1N1 gripa, takozvanog svinjskog ili Meksičkog gripa, preporučuje se nastavak dojenja. Ako beba sisa i jede nemlečnu hranu preporučuje se tokom trajanja epidemije gripa povećati broj podoja.

Ako se majka razboli od gripa treba da nastavi dojenje uz korišćenje maske. Ako je dojenje iscrpljuje treba joj pomoći da pomoću pumpce izmlaza mleko, a da zatim neko tim mlekom nahrani bebu korišćenjem kašičice ili flašice. Hranjenje kašičicom je sigurnije, jer se sa flašicom beba može odbiti od dojke kada oseti da joj je mnogo lakše da pije mleko na cuclu koja daje manji otpor u odnosu na dojku.