Bolovi rastenja - Bolovi u rukama i nogama kod dece

Bolovi u rukama i nogama kod dece nisu retki i razlog su zabrinutosti roditelja, pogotovu ako ih bol probudi noću.

Bolovi rastenja su čest uzrok poseta lekaru, različitih analiza i pregleda. Roditelji obično pomišljaju na teške bolesti i invalidnost. Medjutim, ako se bol ne javlja uvek na istom mestu i ako nisu prisutni drugi simptomi kao otok, crvenilo i bol na dodir stanje je obično bezazleno. 

Bolovi rastenja su bezazlena bolest, bez organskih poremećaja. Karakteriše se bolovima u nogama i rukama. Javlja se podjednako često kod devojčica i dečaka, uzrasta od tri do dvanaest godina. Bolest nije tako retka, jer deset do dvadeset posto dece tokom rasta ima ove bolove. Predstavlja najčešći uzrok bolova u rukama i nogama kod dece.

Kako to deca osećaju?

Bolovi se najčešće javljaju u nogama, uglavnom obostrano i najjači je popodne ili tokom noći. Deca umeju da se probude plačići, žaleći se na bol u butini kolenu ili listu noge. Roditelji primećuju da se bolovi javljaju kada je dete aktivnije. Bol traje deset do trideset minuta, ali može i više časova. jačina je individualna. kod neke dece je umeren, kod druge veoma jak. Bolovi rastenja se javljaju povremeno. Interval između napada bolova traje od nekoliko dana do nekoliko meseci. Kod neke dece bol može da bude svakodnevan i da potraje nedeljama.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu normalog kliničkog pregleda i karakterističnih bolova. Laboratorijske analize i rendgenski nalaz su normalni. Ranije se smatralo da je sasvim normalno da decu koja rastu povremeno bole ruke i noge i niko se nije zabrinjavao. Medjutim, pošto postoje i drugi uzroci sličnih tegoba, svako dete zahteva pregled lekara.

Lečenje i prognoza

Važno je da se dete i roditelji umire i da znaju da to nije opasna bolest i da bolovi kod sve dece prolaze kada prestanu da rastu. Lekovi protiv bolova (analgetici npr. febricet) i masaža su često dovoljni da smire tegobe. Kod dece sa čestim i intenzivnijim bolovima može se dati ibuprofen (Brufen) u večernjim časovima.