Da li se iza grceva beba kriju opasna stanja

Roditelji se pitaju da li treba leciti grceve novorodjenceta, kako da mu ublaze tegobe, da li da ga hitno vode u bolnicu.

Kod novorodjencadi postoji  privremeni, prolazni nedostatak laktaze, enzima zeludacno-crevnog sistema. Beba nije u stanju da svari laktozu, prirodni mlecni secer majcinog mleka. Zato moze da ima pojacano stvaranje gasova, klokotanje u stomaku, retku stolicu kiselkastog mirisa. 

Tegobe nisu posledica samo niske aktivnosti enzima laktaze. Majcino mleko moze da bude isuvise slatko, nesvarena laktoza se u crevima podvrgava delovanju bakterija. Ovo je cak pozeljna pojava - nesvarena laktoza je neophodna za formiranje normalne crevne flore.

Grcevi kod novorodjencadi su normalna pojava. Kod neke dece, zbog urodjenog nepodnosenja laktoze ili nekog drugog, obicno nepoznatog razloga, ovo stanje traje duze. Sta da se radi u tom slucaju. Prva preporuka je da se doji sto duze i da se to radi pravilno. Prvo mleko je najsladje. Zato za svaki podoj dati samo jednu dojku. Nekada se mami ucini da je beba posisala svo mleko pa ponudi i drugu. Na taj nacin beba dobija duplu porciju laktoze i vece tegobe.

Ako se nepodnosenje laktoze produzi moze da se primeni dodatak ishrani koji sadrzi enzim laktazu. 

Crevne kolike su slozeno fiziolosko (normalno stanje) tokom koga beba place, savija noge ka stomaku, cuje se pretakanje u crevima. Napad obicno pocne tokom hranjenja ili uvece. Kada prodje beba je ponovo vesla i spokojna. To je karakteristika normalnih crevnih grceva.

Na pojavu grceva, osim pomenutog nedostatka enzima laktaze, utice specificnost nervne regulacije pokreta zeludacno crevnog sistema bebe koja pogoduje stvaranju grceva pojedinih delova creva. Utice i crevna flora - moze da se poveca broj bakterija koje stvaraju gasove kao sto je na primer vodonik sulfid.

Za normalne crevne grceve vazi "pravilo tri": Pocinju sa tri nedelje, traju do tri mesca i ne manje od tri sata dnevno. Ako se tegobe vase bebe ne uklapaju u ovo pravilo javite se lekaru da se pronadje uzrok. Moze da bude povecan broj i promenjen sastav crevnih bakterija, ukljucujuci i Laktobacilus. Ako je u pitanju poremecaj crevne flore mogu da pomognu suplementi za novorodjencad sa odredjenim sojevima laktobacila reuteri.

Roditelje najvise brine da se iza placa bebe ne krije ozbiljno stanje. Ako beba dugo place, koza pobledi, dobije sivkastu boju, noge postanu hladne, stomak tvrd kao daska ili je vidljivo pojacano kretanje creva, beba je previse uzbudjena ili naprotiv mlitava, povraca, treba zvati hitnu pomoc-mozda je doslo do stanja koje zahteva hitnu hirusku intervenciju (invaginacija creva). Ako stanje traje vise sati, beba se ne smiruje hitno treba ici u bolnicu.

Zabrinjavajuce je ako se grcevi jave posle cetvrtog-petog meseca. U tom slucaju treba odmah da se javite lekaru. Mogu da budu posledica alergije na belancevine mleka ili urodjene netolerancije na laktozu koja se javlja kod 15% svetske populacije.

Izvor