Praznični mamurluk

Ne boli nas glava od alkohola, već od njegove vrste i količine. Jedno piće dnevno, može nam zaštititi srce, smanjiti rizik od raka i kamena u žuči. Ali, šta se dešava kad dozu ovog leka višestruko premašimo? Dolazi do poznate bolesti zvane mamurluk. Možemo je sprečiti ili lečiti – izbor je na nama.

Kako izgleda dan posle

Postpraznična bolest – mamurluk traje 24 časa, jer je toliko dejstvo alkohola. On širi krvne sudove, pa nas greje, što nam uglavnom ne smeta, ali širi i krvne sudove u mozgu i izaziva jaku glavobolju. Oraspoloži nas, razveže jezik, omogući da se lepo provedemo, ali zbog stimulacije centralnog nervnog sistema mnogo se znojimo, možemo da drhtimo, pojačana nam je osetljivost na svetlo, zvuk i dodir. Zato sutradan imamu utisak da nas svaki jači zvuk gađa pravo u glavu.

Mišići postaju slabiji usled prevelikog gubljenja tečnosti (dehidracija) i smanjenog nivoa šećera u krvi. Jetra stvara veće kojičine mlečne kiseline. Umorni smo, slomljeni i sve nas boli. Jetra razlaže alkohol, ali zbog veće kojičene treba joj više vremena. Toksini se duže zadržavaju izazivajući nam glavobolju i mučninu. Alkohol tokom noći opušta mišič na ulazu u želudac, želudačna kiselina prelazi u jednjak i izaziva nam gorušicu, koja davi posle žurke. A tek povraćanje. Muka, bol u stomaku i povraćanje su posledica prevelikog lučenja sokova za varenje (od strane pankreasa) i usporenog rada želuca. Bubrezi ne mogu da zadrže tečnost, pa je pojačano mokrenje.

Kako da sprečimo mamurluk

Organizam može da preradi bez ikakvih posledica, jedno piće na sat. Sve preko toga može izazvati mamurluk. Da li je uvek tako? Nije. Ne samo da treba da pazimo koliko pijemo, već i šta pijemo, jer se glavobolja ne doboja samo od alkohola, već i od ostalih sastojaka i primesa koji piću daju ukus i miris po kojima ih razlikujemo. Neki od ovih sastojaka su prirodni kao fenoli iz grožđa ili aldehidi iz procesa destilacije ili starenja pića. Ovih sastojaka ima mnogo u crnom vinu, šampanjcu i nekim vrstama viskija, i zbog toga su oni najveći izazivači glavobolje. Votka i džin imaju najmanje tih sastojaka i najmanje izazivaju glavobolju. U principu se teže podnose obojena pića od bezbojnih. To ipak ne znači da bezbojna pića možemo da pijemo bez ograničenja. I sam alkohol izaziva glavobolju. Bez obzira šta piju neke slavljenike glava boli više, a neke manje, jer se sklonost ka glavobolji od pića nasleđuje.

Alkohol iz našeg želuca ide direktno u krv, pa ako ga popijemo na prazan stomak brzo nas uhvati. Hrana, pogotovu masna usporava resorpciju alkohola. Zato je dobro da pojedemo nešto pre prvog pića i da nastavimo sa jelom dok pijemo. Za metabolizam alkohola su potrebni B vitamini i vitamin C. S toga ne treba da zaobolazimo salatu i hleb sa praznične trpeze. Da bi se nadoknadio gubitak vode i time ublažile tegobe od alkohola, imeđu pića treba popijemo po čašu vode. Još bolji je đus, jer sadrži fruktozu. Zbog metaboličkih poremećaja, izazvanih alkoholom nastaje neka vrsta moždane hipoglikemije ili niskog šećera, što je jedan od razloga jake glavobolje. Zato stručnjaci preporučuju da se posle slavlja, pre odlaska u krevet popije nešto bogato fruktozom, na primer voćni sok.

Posle pijanke

Pre spavanja obavezno treba da popijemo nekoliko čaša vode i soka. Ko nema sok od pravog voća možete da uzme multivitaminski suplement ili vitamin C, mada ga nadražen želudac teže podneti.

Kad ustanemo posle praznične noći treba da popijemo opet voćni sok. Obavezan je doručak. Nikako teška hranu, dok se želudac ne oporavi. Prednost je na voću i povrću. Najbolje će nam pomoći banane. Čorbice, posebno kisele su blagotvorne. Mnogima od nas će se učiniti da će nam protiv mamurluka pomoći kafa. Nekima to zaista pomaže. Većini ne, jer kafa, kao i gazirana pića, povećava dehidrataciju organizma. Može nam doneti kratkotrajno osveženje, ali će svakako produžiti oporavak organizma od alkohola.

Izreka da se klin klinom izbija ovde ne važi. Ako sutradan ponovo popijemo alkohol, produžićemo vreme oporavka. Narodni lekovi: raso i kisela čorba zaista deluju, jer nadoknađuju tečnost i sadrže neophodan vitamin C. Gorušicu možemo da ublažimo ako se povremeno grickamo dvopek ili keks.

Ako ne sprečimo mamurluk ostaje nam uteha da alkohol deluje "samo" 24 časa.