Zasto je neophodno da pijete dovoljno vode

  Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат слика за unos tecnosti u organizam Za normalno funkcionisanje organizma potrebno je da unosite dovoljnu kolicinu vode. Savremeni covek to obicno ne cini te je u stanju hronicne dehidratacije.

Nedovoljan unos tecnosti dovodi do niza promena u organizmu koje nam sugerisu da treba da popijemo casu vode. Iako postoji opsteprihvaceno pravilo da treba da popijete 8 casa vode dnevno, istina je da je to individualno. Evo sta ce se promeniti u vasem organizmu ako se pridrzavate pravila o unosenju dovoljne kolicine vode:

Boja unina ce se promeniti

Boja urina moze da pokaze da li unosite dovoljno vode. Ako je bledo zuta to je dobar znak - unosite dovoljno tecnosti.

Stalno zuta ili tamno zuta boja urina pokazuje da vas organizam pati od dehidratacije. Ako je urin stalno providan gotovo bezbojan verovatno unosite previse tecnosti - treba da pijete manje vode.

Nemate lazan osecaj gladi

Ponekad nase telo pogresno interpretira zedj, kao znak gladi. "Kada ste u stanju dehidratacije, organi kao sto su jetra, koji koriste vodu, tesko iz krvi preuzimaju glukozu i druga jedinjenja koja daju energiju, tako da pocinjete da osecate glad." - Istakao je Dzon Higins, profesor Univerziteta u Teksasu.

Po pravilu zudnja za slatkisima ukazuje da je organizmu tesko da snizi nigo glikogena. Ako pijete dovoljno vode i unosite voce tokom dana to vam pomaze da regulisete svoj apetit.

Osecate povecanje energije

Strucnjaci tvrde da cak i umerena dehidratacija stvara osecaj umora i snizava energiju. Telo nadoknadjuje nedostatak vode smanjenjem cirkulacije krvi. To smanjuje priliv kiseonika u misice.

Zato je vazno da pijete dovoljno vode ako obavljate tezak posao ili zbog vrucine gubite tecnost preko znoja. Ako imate grceve u misicima pokusajte da povecate unos vode.

Funkcionisanje mozga se poboljsava

"Unosenje dovljne kolicine vode ne poboljsava samo fizicke sposobnosti. Istrazivanja su pokazala da vec umerena dehidratacija organizma smanjuje umne sposobnosti, nepovoljno uticuci na vasu svakodnevnu radnu sposobnost."- Istice profesor David Benton sa britanskog Univerziteta Swansea.

Njegovo istrazivanje istice da decu koja vecinu vremena provode u ucionici treba ohrabrivati da unose vise vode.

Menja vam se funkcionisanje creva

Ako imate zatvor, onda postoji mogucnost da pijete malo vode. Osim unosa dovoljne kolicine dijetetskih vlakana, najefikasniji nacin da poboljsate funkciju creva je da konzumirate dovoljnu kolicinu vode.

Izvor