Rak pluća - pronađena vakcina

Kubanski naučnici su pronašli vakcinu, koja produžava život obolelima od raka pluća. To je prva vakcina te vrste u svetu, koja je odobrena za upotrebu. 

Plućni karcinom je najčešći karcinom muškaraca i spada u pet najučestalijih kacinoma. Ova bolest je vodeći uzrok smrtnosti muškaraca u Severnoj Americi i većini evropskih zemalja. U Srbiji, prema podacima centralnog registra za rak, u 2002. godini je kod muškaraca obolelih od raka na prvom mesti bio karcinom pluća sa 23.9%. Kod žena karcinom pluća je bio na četvrtom mestu sa 7.8% iza raka dojke, grlića materice i debelog creva. 

Vakcina, na čijem pronalaženju su kubanski naučnici radili 16 godina, ne sprečava pojavu raka. Primenjuje se kod već obolelih. Sadrži dva proteina, koji napadaju ćelije raka, olakšavajući obolelom disanje i ublažavajući mu bol. Primenjuje se uz uobičajenu terapiju raka i omogućava bolesniku bolji kvalitet života i njegovo produženje za pet meseci. Kubanski naučnici ističu, prenosi Blic, da vakcina nema neželjena dejstva kao hemoterapija i zračenje. 

Vakcina ne može da se kupi, ali kako kažu kubanski naučnici u Havani, nju mogu da prime i stranci, ali i za njih važi da se vakcina daje samo u bolnici na ostrvu. 

Krajem osamdesetih godina kubanska vlada je uložila milione dolara u naučna istraživanja iz oblasti biotehnologije, te se Kuba svrstala među najnaprednije zemlje u razvoju. Ulaganja su se isplatila jer izvozi vakcinu protiv Hepatitisa B u više od trideset zemalja. 

Otkriće vakcine je uzburkalo naučnu javnost. Mnogi naučnici su sumnjičavi i ističu da je potrebno još vremena da bi se potvrdila efikasnost vakcine i njena eventualna neželjena dejstva.