Karakter određuje od koje bolesti ćemo bolovati

Postoji veza između tipa ličnosti i bolesti od kojih boluju. Na formiranje ličnosti ključnu ulogu igraju iskustva iz najranijeg detinjstva, ali i geni takođe, ističe Din Hejmer iz američkog nacionalnog instituta za rak, prenosi Blic.

Odavno se zna da osobe takozvanog tipa A, nestrpljive i veoma ambiciozne, češće oboljevaju od bolesti srca. Najnovija istraživanja otkrivaju da i drugi tipovi ličnosti imaju veće šanse da obole, uskladu sa svojim karakterom, od određenih bolesti. 

Neurotični

Neurotične osobe češće oboljevaju od astme, srčanih bolesti, glavobolje i ulkusne bolesti (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu). Kako se ističe u studiji kalifornijskog univerziteta, te osobe za nastali problem uvek krive sebe, a prema drugim osobama su na distanci, umesto da ih zamole za pomoć. Zbog takvog ponašanja oni su često pod stresom, što im slabi imunitet. Neurotičari češće imaju depresiju, koja takođe slabi imunitet, tako da češće oboljevaju.

Otimistični

Osobe koje život gledaju kroz ružičaste naočre u proseku žive sedam i po godina duže od pesimista i imaju 55% veću šansu da umru prirodnom smrću, a ne od posledica bolesti. Po jednoj teoriji oni žive duže zato što imaju veću volju za životom, a po drugoj se smatra da se optimisti više druže sa ostalim ljudima i zato imaju niži nivo stresa, tako da manje oboljevaju.

Pesimisti

Osobe, koje sve vide u tamnim tonovima imaju 19% veću šansu da umru pre vremena u odnosu na optimiste. Neurolog Džejms Bauer sa klinike Mejo ističe da pesimistične i anksiozne osobe imaju veću šansu od ostalih da obole od Parkinsonove bolesti. Nezna se da li su anksioznost i pesimizam faktori rizika za Parkinsonovu bolest ili su ova bolest i tipovi ličnosti genetski uslovljeni.

Anksiozni

Ovaj tip ličnosti ima tri puta veće šanse da oboli od visokog krvnog pritiska u odnosu na ostale. Za to je odgovoran viši nivo stresa, koji imaju anksiozni. Žene koje pate od fobija imaju viši krvni pritisak, povišen holesterol i češće pate od srčanih bolesti. Anksiozni su češće pušači, ali se misli da to nije razlog što češće oboljevaju. Posle deset godina lečenja od srčanih bolesti umire 27% anksioznih, dok takva sudbina čeka 7% obolelih osoba drukog tipa ličnosti.

Impulsivni

Impulsivne osobe imaju 2.4 puta veće šanse da dobiju čir na želucu. Oni na stres reaguju povećanim lučenjem hlorovodonične kiseline, koja je odgovorna za pojavu ove bolesti.

Agresivni

Agresivne osobe su sklone infekcijama. Zapaljenje ubrzava taloženje masnih materija na zidovima krvnih sudova, pa su kod agresivnih aterosklerotične promene izraženije, te se i kardiovaskularne bolesti češće javljaju. Osim toga agresivcima sporije zarastaju rane i skloniji su depresiji.

Stidljivi

Stidljive osobe su sklone virusnim infekcijama. Komunikativne osobe imaju aktivnije limfne čvorove, koji imaju imunološku ulogu, braneći organizam od bakterijskih i virusnih infekcija.

Savesni

Savesne osobe žive duže od ostalih. Naučnici kalifornijskog univerziteta ističu da je to posledica njihove brige za svoje zdravlje. Naime, oni uglavnom ne vode rizičan život i vode računa o svom pritisku i holesterolu.