Maligni melanom izlečen pomoću kloniranih ćelija

Američki naučnici su prvi put uspešno lečili pacijenta s melanomom, najtežim vidom raka kože, pomoću kloniranih ćelija imunog sistema, saopšteno je u Vašingtonu.

Maligni melanom je izuzetno zloćudni tumor, koji se najčešće javlja na koži i sluzokoži, ali može i na oku i trbušnim organima.Naučnici su prvi put koristili samo limfocite T bolesnika, tako što su te ćelije klonirali i pomogli u lečenju melanoma u poodmakloj fazi, izjavio je autor istraživanja Kasijan Ji. On i kolege su uzeli limfocite T podvrste CD4+, što su ključne ćelije imunskog sistema čoveka i to od 52-godišnjeg pacijenta s melanomom u odmakloj fazi. Rak je zahvatio i limfne žlezde ispod pazuha kao i jedno plućno krilo. Limfociti T su potom u laboratoriji klonirani i ubrizgani u organizam bolesnika. On je dobio jednu dozu sa pet milijardsi ćelija T CD4. Pacijent nije primao nijednu drugu terapiju i dva meseca posle, bolesnik nije imao rak ni na jednom organu, što je utvrđeno raznim pregledima - skenerom i tomografijom. Ji je rekao da pacijent već dve godine nema nikakve simptome raka. 

Ukoliko se utvrdi efikasnost te terapije, takva vrsta lečenja bi mogla da se koristi u 25 odsto slučajeva melanoma u odmakloj fazi. Melanom najviše zahvata kožu, ali može da zahtvati oči i stomačne organe. U svetu svake godine 160.000 ljudi oboli od melanoma. Taj oblik raka je čest kod muškaraca belaca, posebno onih koji žive u toplim, sunčanim krajevima. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), od melanoma godišnje umre 48.000 ljudi.