Kubanska vakcina protiv raka pluća uskoro u Srbiji

Kako piše Politika, vakcina "Cimavax EFG" protiv raka pluća koja se koristi na Kubi biće registrovana u Srbiji najdalje za sedam meseci, a trideset dobrovoljaca može uskoro da je primi.

Na Kubi se vakcina koristi za lečenje raka pluća u poodmaklom stadijumu. Uskoro će biti podneta dokumentacija za njenu registraciju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Registracija traje najduže 210 dana.

Vakcina će biti distribuirana preko firme "Vama" koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju (Cibam) iz Havane. Zoran Vujović direktor firme Vama ističe da je vakcina dala dobre rezutate u lečenju pacijenata obolelih od raka pluća. Kako navodi klinička ispitivanja su sprovedena na Kubi kod 2.000 bolesnika. Rezultati su veoma dobri, a nisu primećena neželjena dejstva vakcine. Trenutno se sprovode klinička ispitivanja u 17 zemalja EU, a rezultati se očekuju za 18 meseci.

Da bi lečenje bilo moguće u Srbiji potrebno je da se vakcina registruje u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i da se na Kubi proizvede dovoljno vakcine. Vujović ističe da se vode pregovori sa jednom bolnicom u kojoj će biti davana vakcina. U toj bolnici će se u saradnji sa kubanskim lekarima odabirati pacijenti koji ispunjavaju uslove da je prime.

Primena vakcine se preporučuje nakon završene hemoterapije. Lekar daje preporuku da se primeni vakcina, u nekim slučajevima odmah. Vakcina se daje u oba ramena i kukove - četiri doze. Daje se četiri puta u razmaku od 14 dana. Jedna ampula košta 250 eura tako da celokupno lečenje, ne računajući bolničko lečenje i pregled lekara, košta 4.000 eura.

Izvor