6 neobičnih znakova srčanih oboljenja

U našem organizmu sve je povezano - o prisustvu određenih bolesti mogu da govore na prvi pogled neočekivani znaci.

Naučnici su objavili spisak šest skrivenih simptoma po kojima svaka osoba može kod sebe da dijagnostikuje probleme sa radom srca.

Seksualna disfunkcija

Kada dođe do seksualne disfunkcije na kraju pomislimo na zdravlje srca. Međutim, bez obzira što se funkcionisanje polnih organa kod muškaraca i žena razlikuje - u oba slučaja disfunkcija može da bude posledica različitih oštećenja srčanog mišića, što remeti normalnu cirkulaciju krvi.

Ćelavost kod muškaraca

Razlog je isti - loša cirkulacija. Polni organi i poglavina (koža skalpa) su prva mesta koja pate zbog nedovoljnog priliva krvi. Nedostatak kiseonika i hranljivih materija dovodi do odumiranja korena dlake. Sa pogoršanjem cirkulacije slede i problemi sa potencijom.

Hrkanje i apnea

Hrkanje i apnea preko niza složenih bioloških procesa povećavaju rizik za nastanak dijabetesa i hipertenzije, a oni utiču na pojavu srčanih bolesti. U svakom slučaju problemi sa disanjem tokom sna nisu beznačajni - ukazuju da u organizmu nešto nije u redu.

Migrena

U osnovi migrene je grč (spazam) krvnih sudova. Danas se pretpostavlja da spazam u jednom delu tela podstiče spazam i u drugim delovima. Ako imate dva puta mesečno jaku glavobolju po tipu migrene kod vas postoji dva puta veći rizik da dobijete srčanu bolest u odnosu na druge osobe.

Korišćenje posuda za jednokratnu upotrebu

Neobično ali osobe koje koriste hranu iz posuda za jednokratnu upotrebu imaju dva puta veći rizik da obole od srčanih bolesti u odnosu na one koje koriste klasično posuđe i piju vodu iz staklenih čaša.

Česte porodične svađe

Ne utiče svaki stres na zdravlje našeg srca. Ali česte i teške svađe sa voljenom osobom su veliki rizik za nastanak srčanih bolesti. Nepotrebno je naglašavati da raskid i suze koji izazivaju "sindrom slomljenog srca" utiču na zdravlje srca i krvnih sudova.

Ako kod vas postoje neki od navernih znakova to je dobar razlog da posetite lekara.

Izvor