Novosti u lečenju akni

Akne muče tinejdžere širom svetaPrirodna supstanca koja se nalazi u kokosovom ulju i majčinom mleku - laurinska kiselina može pomoći milionima tinejdžera da se izbore sa aknama.

Postdiplomac bioinženjeringa Dissaia Pornpattananangkul sa Univerziteta u Kaliforniji je razvila "inteligentni" sistem transporta laurinske kiseline u vidu "bombe" nanoveličine pravo u bakteriju (Propionibacterium acnes), koja živi u koži i izaziva pojavu akni - objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Postdiplomac Pornpattananangkul je predstavila svoj najnoviji rad na eksperimentalnom sistemu primene lekova protiv akni na Research Expo - godišnjoj naučnoistraživačkoj konferenciji Univerziteta u Kaliforniji (Jacobs School of Engineering, University of California - San Diego).

Acne vulgaris, poznate kao "mladalačke" akne pogađaju 40 miliona ljudi u SAD. Trenutno korišćeni lekovi u lečenju ove bolesti mogu izazvati brojna neželjena dejstva, kao što su crvenilo, suvoća i perutanje kože. Naučnica ističe da će primena lekova baziranih na laurinskoj kiselini pomoći u izbegavanju ovih neželjenih dejstava.

Novi "inteligentni" sistem primene leka koristi nanočestice zlata, koje su povezane sa laurinskom kiselinom napunjenim "nanobombama". Nanočestice zlata ne dozvoljavaju nanobombama (liposomima) da se slivaju. Takođe im pomaže da pronađu bakterije izazivače akni, na osnovu mikrokarakteristika kože, uključujući pH vrednost.

Kada nanomomba dospe do membrane bakterije, kisela pH vrednost kože zaustavlja i odvaja nanočestice zlata. To omogućava liposomima, napunjenim laurinskom kiselinom, da se sliju sa bakterijskom membranom i da ubiju bakteriju Propionibacterium acnes.

Precizno kontrolisani transport lekova, lokalno primenjenih, može značajno da poboljša lečenje bakterijskih kožnih infekcija. Transportom leka direktno do bakterija znatno će se povećati efikasnost leka i minimizirati njihova neželjena dejstva.

Pornpattananangkul, Tajlanka poreklom, ističe da to što se njeno istraživanje bazira na prirodnom proizvodu, dobijenom iz kokosa - osnove Tajlanske kuhinje - nije puka slučajnost.