Kozji grip ne postoji

Kozji grip je izmišljotina. Takva bolest ne postoji. Epidemija farmera u Holandiji je izazvana Kju groznicom, oboljenjem iz grupe rikecijalnih zoonoza, koja se prenosi sa koza, ovaca i goveda direktnim kontaktom sa mlekom, kožom ili izlucevinama obolelih zivotinja.

Juče je holandsko Ministarstvo zdravlja demantovalo postojanje epidemije kozjeg gripa. Brojke koje kruže medijima o 6 umrlih i 2000 obolelih se odnose na celu 2009. godinu. 

Iz straha (nepotrebno preuveličanog) koji vlada od svinjskog gripa, nastalo je ime kozji grip. Međutim, Kju (Q ili ku) groznica nije grip. Ta bolest nije izazvana virusom, već rikecijom koja se zove Rickettsia burnetti.

Kju groznica je profesionalno oboljenje farmera koji gaje koze, ovce i goveda. Oni se najčešće zaraze dodirom sa vaginalnim sekretom obolele životinje, mlekom i kožom. Bolest može da se prenese i određenom vrstom krpelja. Osim toga poznata je i infekcija udisanjem prašine u kojoj lebde rikecije, što se javlja prilikom striže ovaca, rada u štali i stočnom vagonu ili prilikom spavanja u zagađenom senu. Važno je da se ova bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, kako je objavljeno u pojedinim medijima.

Ova bolest izaziva netipične pneumonije (zapaljenja pluća), koja se leče antibioticima. Bolest prati povišena temperatura, suv kašalj, glavobolja, malaksalost. Tegobe traju jednu do dve nedelje, a rendgenski nalaz na plućima se duže zadržava.