Pronađena je univerzalna vakcina protiv raka

Vakcina sačinjena od embrionalnih matičnih ćelija može uspešno da se koristi u borbi protiv raka debelog creva, što je eksperimentalno dokazano.

Naučnici sa instituta Matičnih ćelija Univerziteta u Konektikatu (SAD) predlažu borbu protiv raka debelog creva i drugih oblika raka pomoću vakcine, napravljene na osnovu matičnih ćelija.

Matične ćelije i ćelije raka dele brojne molekularne i biološke osobine. Vakcinišući čoveka matičnim ćelijama lekari mogu da "nasamare" imuni sistem. Dolazeći u kontakt sa tim ćelijama vakcine on zaključuje da ćelije raka već postoje u organizmu. To pokreće imunu reakciju usmerenu ka pronalaženju i uništavanju ćelija malignog tumora.

Istraživači su odavno pretpostavljali da imunizacija embrionalnim matičnim ćelijama može da pokrene imuni odgovor protiv tumora. Ta teorija je dokazana samo na eksperimentalnim životinjama. Zakjučak o uticaju ljudskih matičnih ćelija na stvaranje otpornosti (imuniteta) prema raku debelog creva, naučnici smatraju movim i neočekivanim otkrićem.

U toku istraživanja naučnici su vakcinisali miševe čovečjim embrionalnim matgičnim ćelijama i zaključili da kod glodara dolazi do jake imune reakcije usmerene protiv ćelija raka debelog creva. Kod vakcinisanih životinja, koje su već imale rak debelog creva, se dramatično smanjio rast tumora u poređenju sa miševima kojima nije data injekcija matičnih ćelija.

Iako je vakcina sačinjena od matičnih ćelija za sada testirana samo protiv raka debelog creva, naučnici veruju da se može uspešno koristiti u lečenju mnogih vrsta ove opake bolesti savremenog doba, postavši univerzalno antitumorsko sredstvo.

Po materijalu Health Day News