Lečenje hipertenzije operacijom

Visok krvni pritisak mogao bi se potpuno izlečiti relativno jednostavnim operativnim zahvatom bez jakih lekova, pokazalo je novo australijsko istraživanje. Hipertenzija je bolest savremenog doba, a njene komplikacije - infarkt i šlog, najčešći su uzroci smrti. Da bi se sprečile bolesti srca i krvnih sudova, pritisak treba da bude ispod 140 sa 90 mmHg, upozoravaju kardiolozi.

Ovo hronično stanje od kojeg boluje oko trećine odraslih osoba može se trajno otkloniti uništavanjem skupa nerava uz arteriju koja dostavlja krv u bubrege. Kod nekih ljudi ovi nervi podstiču zadržavanje soli, koja pridonosi porastu pritiska. 

Lekari istraživači su razvili tehniku kojom se nervne ćelije mogu uništiti pomoću koncentrisanih radio-talasa. Ispitivanja su pokazala da se pritisak kod tako lečenih osoba odmah snizio, ali i da je ostao na istom nivou i godinu dana kasnije. 

Većina od 50 ispitanih australijskih pacijenata imala je opasno visok pritisak, a brojni lekovi nisu davali nikakve rezultate. Stručnjaci najavljuju da će ako ispitivanja budu potvrđena, većina bolesnika biti izlečena, a metoda će biti dostupna kroz dve godine. Ova istraživanja ne daju odgovor na pitanje zašto nastaje hipertenzija, nova metoda ne rešava uzrok bolesti, već posledicu. Osim toga istraživanje nije obradilo moguće komplikacije intervencije, kojom se uništavaju nervi i narušava fiziologija tela. 

Hipertenzija je podmukla bolest, koja obično ne daje tegobe. Kada bolesnik oseti tegobe, one su posledica već nastalih komplikacija. U kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću i povišenim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi, dovodi do bolesti srca i krvnih sudova, koje su obično fatalne. Hipertenzija se kod mnogih bolesnika ne može regulisati lekovima, zato nove metode lečenja ove bolesti daju nadu da će doći do smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Blic