Robot operisao rak prostate

Prva operacija karcinoma prostate pomoću robota na petom kontinentu je uspešno sprovedena u australijskom gradu Brisbane. Operacioni sistem Da Vinci, vredan 2.5 miliona dolara, je uspešno izvršio operaciju u brisbanskoj privatnoj bolnici (The Greenslopes Private Hospital).

Kako je izvestila lokalna štampa za sve vreme operacije lekari ni jednom nisu prišli operacionom stolu. Sav složeni posao za njih je izvršila mašina, samo povremeno pribegavajući pomoći hirurga - operatera.

Po rečima stručnjaka, uklanjanje operabilnog karcinoma prostate se smatra veoma ozbiljnom hirurškom intervencijom, koja se poverava samo najiskusnijim hirurzima. Međutim, u poređenju sa čovekom, robot ima nekoliko prednosti, prvo, ima mogućnost pravljenja reza sa preciznošću od desetog dela milimetra, drugo, pokret se ostvaruje bez ikakvih vibracija, i na kraju, treća prednost je fenomenalan vid mašine, koji može da uoči detalje tumora do veličine nekoliko mikrona.

U razgovoru sa novinarima, jedan od lidera projekta profesor Roger Watson je istakao: "Uspešno sprovedena robotizovana operacija je značajan korak unapred. Sada su bolesnici dobili mogućnost da biraju ko će ih operisati: visokoprecizna mašina ili čovek."