Prvi decembar - svetski dan borbe protiv SIDE

SIDA je bolest koju može da dobije bilo ko, bez obzira na godine i pol, pod uslovom da se ponaša rizično. Zbog straha i neznanja inficirani i oboleli su diskriminisani. U cilju borbe protiv stigmatizacije ljudskih prava, kao i zbog zabrinjavajuće činjenice da raste broj mladih koji su inficiranih virusom HIV-a nije loše da se podsetimo kako ova bolest može, a kako ne može da se dobije.

Kako SIDA može da se dobije?

Virus HIV-a se nalazi u krvi i telesnim tečnostima kao što su sperma i vaginalni sekret. Virus je u spoljašnjoj sredini neotporan i zato do infekcije dolazi kada krv ili telesne tečnosti dospeju direktno u krv.

To se dešava najčešće u toku nebezbednog seksualnog odnosa i kod korišćenja šprica i igala zaražene osobe. Rizičan je svaki seksualni odnos bez kondoma. Kod vaginalnog seksa bez kondoma infekcija se može preneti sa žene na muškarca i obrnuto, a ako je odnos za vreme menstruacije rizik je još veći. Oralni seks sa zaraženom osobom takođe nosi rizik, ali je on manji nego kod vaginalnog i analnog seksa. Analni seksualni odnos je najrizičniji zato što je sluzokoža anusa tanja i lakše se povređuje u toku odnosa. Za analni seks postoje specijalni kondomi.

Velika je verovatnoća da se SIDA dobije korišćenjem šprica i igle HIV pozitivne osobe. Ako se pribor dezinfikuje rizik je manji, ali nije isključen. Danas se krv za transfuziju testira na HIV, tako da je praktično nemoguće da se SIDA dobije na taj način. Krvni derivati, kao oni koji se koriste kod hemofilije se termički obrađuju, tako da je taj način širenja isključen. SIDA se može preneti sa inficirane majke na dete tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Postoji rizik prenošenja virusa u toku tetovaže i pirsinga, ako se koristi oprema koja nije sterilisana. Ako planirate pirsing ili tetovažu morate da se raspitate kako sterilišu opremu. Zdravstveni radnici mogu da se inficiraju, ako se slučajno ubodu iglom u kojoj se nalazi krv inficirane osobe.

Kako SIDA ne može da se dobije?

SIDA ne može da se dobije ako živite u stanu sa inficiranom osobom, ako koristite istu WC šolju ili pribor za jelo. Ne možete da je dobijete ako se pozdravite sa inficiranim, zagrlite , poljubite ili ako ta osoba kija ili kašlje u vašoj blizini. Virus se nalazi u pljuvački, a kada kijanjem i kašljem dospe u spoljašnju sredinu brzo biva uništen. Poljubac u usta predstavlja rizik ako obe osobe imaju zapaljene desni koje lako krvare. Bolest se ne može dobiti u bazenu, gde hlor uništava virus, preko ujeda komarca, seksualnog odnosa sa kondomom, čak i kada je analan.

Ono što možete učiniti za sebe na svetski dan borbe protiv SIDE, ali i svakog drugog dana je da se ne ponašate rizično. To su samo dve stvari: da ne upražnjavate rizičaj seks – seks bez kondoma i ako se drogirate da nikada ne koristite tuđ pribor.