Google će predskazati epidemiju gripa

Pretraživač Google je kreirao softversku aplikaciju koja će pomoći američkim lekarima da prate epidemiju gripa.

Program čije je ime Google flu trends prati područje gde se pojavi bolest po ključnim rečima koje korisnici unose u pretraživač. O reziltatima svog rada program automatski, u realnom vremenu, informiše Regionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a. 

Mi smo otkrili da korišćenje određenih ključnih reči može biti dobar pokazatelj širenja bolesti – ističe se na sajtu programa. Veoma često, osetivši prve simptome gripa, ljudi prvo traže informacije o bolesti i lekovima na internetu, a tek kasnije se jave lekaru.

“Pretraživanje može pokazati samo povećano interesovanje za grip. A to ne znači porast oboljevanja” – ističe koordinator globalnog programa za borbu protiv gripa Keiji Fukuda.

Kreatori programa Jeremi Ginsberg i Matt Mohebbi objašnjavaju da su otkrili tesnu vezu između broja pretraživanja o gripu i drugim sezonskim bolestima (npr. alergije ili opekotine od sunca) i stvarnog broja osoba koje su se javile zdravstvenim ustanovama sa odgovarajućim simptomima.

Prikupljanje informacija o oboljevanju (epidemiološki podaci) iz različitih bolnica i njihova obrada traje do 14 dana, dok su podaci Google flu trends o pretraživanju svakodnevno automatski na raspolaganju medicinskim radnicima.

U kompaniji ističu da program ne identifikuje pojedine korisnike, već koristi uopštene podatke o milionima anonimnih korisnika. Za sada program uzima u obzir samo pretragu u SAD-u, ali programeri obećavaju da će uskoro proširiti granice rada svog programa.

Koordinator globalnog programa borbe protiv gripa se za sada suzdržava od bilo kakvih ocena programa. Ovo je inovativna ideja i sigurno ima prednost nad raspoloživim metodama praćenja epidemiološke situacije. Međutim, svako razume da pretraživači mogu registrovati samo povećano interesovanje za grip, a to ne mora da znači da je došlo do izbijanja epidemije. Kao i pri uvođenju svakog novog sistema postavlja se pitanje da li će on ostvariti svoju ulogu. Još je rano suditi o tome.

Prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti, svake godine od gripa oboli petina amerikanaca i oko 36.000 njih umre od komplikacija bolesti.