Multipla skleroza može da se leči - novi lek Alemtuzumab

Lek protiv leukemije "alemtuzumab" može da zaustavi, čak i potpuno potisne posledice multiple skleroze, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s univerziteta "Kembridž" objavljeni u američkom medicinskom časopisu NEJM (New England Journal of Medicine).

"Alemtuzumab" je tokom ispitivanja kod pacijenata smanjio broj napada i omogućio povratak izgubljenih funkcija tako što je verovatno podstakao regeneraciju moždanog tkiva. Radi se o leku koji bi, ukoliko se dovoljno rano primijeni, mogao da efikasno zaustavi napredak multiple skleroze i povrati izgubljene funkcije, podstičući regeneraciju oštećenog moždanog tkiva, istakao je dr Alasdejr Kols, rukovodilac dela istraživanja.

Multipla skleroza je teško hronično oboljenje centralnog nervnog sistema, koje pogađa 2,5 miliona ljudi u svetu.

Uništavanje mijelina, supstance koja obavija nervne ćelije i obezbjeđuje brzi prenos nervnih signala, dovodi kod obolelih do lakših ili težih posledica, pre svega do gubitka vida, pokretljivosti i saznajnih problema.

Uprkos optimizmu naučnika, pre no što se ovaj lek primeni u lečenju multiple skleroze, moraju se sačekati rezultati opsežnih istraživanja koja su u toku.

Izvor : BBC