Stara krv povećava rizik od infekcija

Dugotrajno čuvanje transfuzione krvi povećava rizik od intrahospitalnih infekcija tj. infekcija izazvanih mikroorganizmima jako otpornim na lečenje koje bolesnici mogu dobiti u bolnici. Pacijenti koji prime donorsku krv stariju od 29 dana imaju dva puta veći rizik da obole od zapaljenja pluća, sepse, urogenitalnih i drugih tzv. intrahospitalnih ihfekcija. 

Sada je maksimalna dužina čuvanja krvi za transfuziju u SAD i Rusiji 42 dana, a u Velikoj Britaniji 35 dana. Međutim, pri čuvanju krvi duže od dve nedelje u eritrocitima započinje niz procesa praćenih izdvajanjem hemikalija koje se nazivaju citokini. Citokini imaju sposobnost slabljenja imuniteta tako da organizam može postati osetljiviji na infekcije.

Istraživači Univerzitetske bolnice Kuper iz Nju Džersija (Cooper, New Jersey) su analizirali medicinsku dokumentaciju 422 pacijenta, koji su primili transfuziju krvi. Prosečna starost krvi koju su primili je bila 26 dana, a 70% pacijenata je primilo krv stariju od 21 dan.. U 57 pacijenata je došlo do teških infekcija uključujući pneumoniju, sepsu, urogenitalne infekcije i zapaljenje srčanih zalistaka.

Nakon analize podataka istraživači su zaključili da je dva puta veća verovatnoća da će doći do infekcije kod onih koji su primili krv stariju od 29 dana, a ako je primljeno više jedinica krvi rizik se povećava.

Rukovodilasc istraživanja Dejvid Gerber je upozorio da istraživanje ne bi trebalo da bude razlog skraćivanja roka čuvanja krvi za transfuziju. U protivnom, u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih nesreća većih razmera, ljudi bi se suočili sa nedostatkom ove vitalne tečnosti.

Izvor: BBC