Muskarac, rodjen bez penisa, je dobio biolosku protezu

U petak 44-godisnji Britanac Andrew Wardle, koji je rodjen bez penisa, nakon niza operacija dobio je bioloski polni organ vredan 50000 funti sterlinga.

Implantacija je uradjena u Univerzitetskoj klinici u Londonu. Zahvaljujuci operaciji koja se zove faloplastika Andrew moze da se oseca kao svaki drugi muskarac. Njegov implant, svojevrstan eksperiment, opremljen je pumpom koja omogucava erekciju. Gospodin Wardle se oporavlja od operacije. Morace da saceka sest nedelja da bi ostvario polni odnos sa svojom dugogodisnjom partnerkom.

Andrew sebe zajedno sa implantom naziva robokapom - "pola covek, pola robot". Kaze da ce implant konacno "dozvoliti da se oseti kao clan drustva" i da "ispuni svoju duznost" cak i kada je pijan. 

Rodjen je sa jednom redkom anomalijom kod koje se mokracna besika nalazi van tela. Taj poremecaj se srece kod jednog od 20 miliona zivorodjenih decaka. Osim toga imao je epispadiju - rascep mokracnog kanala.

Kao dete, Andrew je dosta vremena proveo u bolnici, gde je imao vise operacija kojima je najpre besika vracena u telo. U pocetku mokrenje nije bilo spontano. Bilo je potrebno 15 operacija da bi se napravila mokracna cev koja izlazi iz besike. Teskoce sa mokrenjem dovele su do problema sa bubrezima.

Andrew Wardle je dvaputa pokusao samoubistvo jer se osecao otudjeno od drustva. Sa 15 godina je bolnicki lecen zbog prevelikog koriscenja analgetika Paracetamola, leka za ublazavanje bolova. Nakon izlaska iz bolnice pritisnut svojom imvalidnoscu i potrebom da je sakrije od drustva poceo je da koristi narkotike. To je dovelo do depresije i on 2012 drugi put pokusava samoubistvo.

"Imao sam stvarno mracne godine". Tek kada sam sa 39 godina saznao za ovu bolnicu moj zivot je poceo da se menja". Saopstio je portalu MailOnLIne.

Dan Wood konsultant-urolog Londonske univerzitetske klinike dao je nadu Andrew-u nakon operacije u februaru 2014. tokom koje je uklonjena urostoma sa kesom koju je nosio u cilju sprovodjenja higijene. Urostoma omogucava sakupljanje mokrace van tela. Nakon skidanja urostome postavljen je kateter preko koga je mogao da mokri.

U novembru 2015. nacinjen je vestacki penis pomocu koze, misica i nerava njegove leve ruke i vena leve noge. Bioloski penis implantiran prosle nedelje nacinio je David Ralph sa kolegama.

izvor