Pronađen lek protiv Behterevljeve bolesti

lek za Behterevljevu bolestKompanija Novartis je uspešno sprovela treću fazu kliničkog ispitivanja monoklonskiha antitela (Sekukinumab) koja imaju veliki uspeh u lečenju ankilozirajućeg spondilitisa, teške hronične bolesti vezivnog tkiva, kostiju i zglobova poznate kao Behterevljeva bolest.

U istraživanju je učestvovalo više od 600 bolesnika. Pokazalo se da lek Sekukinumab ublažava simptome bolesti, posebno bol, poboljšava pokretljivost zglobova i podiže kvalitet života bolesnika.

Sekukinumab, monoklonsko antitelo, selektivno blokira Interleukin 17A koji igra važnu ulogu u inflamatornim procesima u mnogim hroničnim bolestima. Ranije je Novartis isticao pozitivne rezultate u lečenju reumatoidnog artrita, psorijaze i psorijatičnog atritisa.

Početkom ove nedelje stručnjaci Kancelaruje za hranu i lekove (FDA) su preporučili Agenciji korišćenje leka u terapiji psorijaze. Preporuka stručnjaka nije abavezujuća, ali je Agencija obično prihvata tako da se očekuje da će Američka agencija za hranu i lekove odobriti korišćenje Sekukinumaba u lečenju psorijaze. 

Izvor