Novi lek za akne

lek za akneNovi lek za lečenje akni je pena koja sadrži antibiotik monociklin. On ubija katerije koje izazivaju zapaljenjske procese na koži.

Ako se antibiotik monociklin koristi u obliku tableta ispoljava brojna neželjena dejstva kao što su glavobolja, vrtoglavica, proliv i afte u ustima, piše The Daily Mail. Pena nema neželjenih dejstava, već samo prednosti. Nakon nanošenja resorbuje se praktično momentalno, bez osećaja neprijatne lepljivosti.

Ispitivanje pene, koja je poznata i kao FMX101 je pokazalo da je ona podjednako efikasna kao tablete. Primenjivana jedamput dnevno tokom tri meseca smanjuje zapaljenje za 72%, a medju dobrovoljcima nisu zapažena nikakva neželjena dejstva .

Zapaljenje, koje prati akne, najčešće izaziva Propionibacterium acnes. Za rast ove bakterije neophodan je kiseonik. U uslovima njegovog nedostatka, što se često sreće kod problematične kože, da bi došle do kiseonika iz krvotoka bakterije počinju da napadaju ćelije kože. Kao odgovor imunitet šalje bela krvna zrnca. Dolazi do zapaljenja, oticanja i gnojenja.

Po rečima pronalazača pene, Foamix Inc, njihov proizvod mora tokom naredne godine da prodje finalna klinička ispitivanja. Pena će da se pojavi na tržistu u naredne dve-tri godine.