Bakterijske infekcije mogu da izazovu rak pankreasa

Sve veći broj studija ukazuje na veliku ulogu infekcija, pre svega desni i želuca, na nastanak jako smrtonosnog raka pankreasa. To je najgori oblik raka koji ljudi mogu da imaju.

To je rak sa najvecom stopom smrtnosti - 96%, izveštava Live Science.

"Poznati faktori rizika za ovu bolest uključuju pušenje, gojaznost, dijabet tip2, alkoholizam i hronični pankreatitis. Oni se sreću kod manje od 40% obolelih. Dobija se prilično velika "slepa mrlja" gde nemamo uvida u uzrok bolesti", navodi Dr. Wasif Saif direktor onkološkog gastroenterološkog programa na Tufts Medical Center u Bostonu.

Zapravo rak se razvija na terenu zapaljenja - imunog odgovora organizma na određeni problem. Konkretno infekcija bakterijom Helicobacter pyliri (izaziva čir i rak na želucu) i Porphyrmomonas gingivalis (povezana sa bolestima zuba i desni) mogu da pokrenu rak pankreasa (gušterače).

Izazivajući infekciju ove bakterije mogu toliko da poremete imuni sistem da on ne bude u stanju da zaštiti organizam od raka. I loše navike (pušenje i alkoholizam) mogu još više da ga oslabe. Po drugoj verziji bakterijska infekcija direkno aktivira procese koji iniciraju rast novih krvnih sudova koji hrane tumor. Ima teorija koje ističu značaj indireknih efekati. Po njima infekcija indirekno aktivira rak pankreasa time što pokreće imunološku reakciju u sredini koja ga okruzuje, a ne u samom tumoru.

Treba reći da ideja o vezi infekcije i raka nije nova. Na primer Virus hepatitisa B i C se povezuje sa rakom jete, humani papiloma virus (HPV) sa rakom grlića materice, a Epštajn-Bar (Epstein-Barr) sa rakom usne i nosne duplje.

Ovi zaključci mogu da pomognu pacijentima sa rakom pankreasa, koji često zele da znaju "Zašto ja?" i osobama koje žele da smanje rizik od ovog oblika raka.