Anđelina Džoli pokazala kako izbeći rak dojke

Holivudska glumica Anđelina Džoli je uradila obostranu mastektomiju (uklanjanje dojki) da bi smanjila mogućnost da dobije rak dojke, prenosi BBS.

Analiza je pokazala da Anđelina ima 87% rizika da oboli od raka dojke i 50% rizika od raka jajnika. 37-godišnja majka šestoro dece - tri biološka i tri usvojena, objašnjava da je dlučila da izmeni svoju sudbinu uklanjanjem dojki. 

Prema njenim rečima, sve medicinske procedure su započele u februaru, a završene do kraja aprila. Tokom devetonedeljnog lečenja najpre je urađena obostrana mastektomija, a zatim rekonstrukcija dojki sa implatatima.

U tekstu pod naslovom Moj medicinski izbor navodi da se njena majka skoro deset godina borila sa rakom dojke, ali nije uspela da ga pobedi. Umrla je u 56-oj godini. Uzrok je defekt gena BRCA1, povezan sa povećanim rizikom od raka dojke i raka jajnika. Operacijom se kod Anđeline Džoli verovatnoća pojave raka dojke smanjila sa 87% na manje od 5%.

Glumica je istakla da operacija nije umanjila njenu ženstvenost. Ona ohrabruje sve žene, posebno one koje imaju bliske rođake sa rakom dojke i jajnika da traže indormacije od medicinskih stručnjaka, koje mogu da im pomognu da naprave pravilan izbor. Ohrabruje ih da otvoreno govore o svom zdravlju i da razmatraju mogućnost mastektomije.

Po psiholozima, mnoge žene se posle mastektomije osećaju neispravno, depresivno, povlače se u sebe i stavljaju tačku na svoju seksualnu aktivnost. Izbor Anđeline Džoli će doprineti podizanju medicinske svesti širom sveta i pružiće podršku ženama kojima je urađena mastektomija.

Mastektomija podrazumeva uklanjanje mlečne žlezde, masnog tkiva dojke, limfnih čvorova u koje metastazira rak i malog ili velikog grudnog mišića. Ova hiruška intervencija se vrši kod raka dojke i komplikovane gnojne upale dojke. U poslednjih nekoliko godina sve više mladih žena se odlučuje za mastektomiju da bi sprečile rak dojke.

Izvor