Novi koronavirus se prenosi među ljudima

Francuska je potvrdila drugi slučaj smrtonosnog respiratornog virusa, saopštava Fox NewsSvetska zdravstvena organizaije (SZO) ističe da taj novi koronavirus može da se širi sa čoveka na čoveka.

Prva žrtva smrtonosnog virusa u Francuskoj je 65-ogodišnji muškarac koji se vratio sa putovanja u Dubai. Drugi oboleli je njegov cimer iz bolesničke sobe. On je smešten na intenzivnoj nezi. Prvi je u stabilnom, ali još uvek ozbiljnom stanju. 

Od otkrića virusa umrlo je 18 ljudi, a u septembru 2012. godine SZO je potvrdila 33 slučaja infekcije. Novi koronavirus sličnan SARS-u nazivaju i "bliskoistočni virus", jer je većina žrtava došla iz Katara, Saudijske Arabije, Jordana i Pakistana. Oboljenje je uočeno u Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj. Francuska upozorava ljude koji putuje u zemlje Bliskog istoka da se izlažu riziku od infekcije.

U nedelju je zamenik ministra zdravlja Saudijske Arabije izjavio da je u zemlji umrlo još dva bolesnika (ukupno 9 u poslednjoj epidemiji u Al Ahsa). Po zvaničnim podacima u prošloj godini od 24 zaražena umrlo je 15, prenosi BBC.

Pokazalo se da je virus, koji se nalazi u centru pažnje epidemiologa, sličan virusu koji se nalazi u telu slepih miševa. Izvor infekcije mogu da budu i kamile, koze. Moguće da se virus širi izmetom slepih miševa koji dospeva na plodove voća. "Bliskoistočni virus" izaziva zapaljenje pluća i otkazivanje bubrega.

Prema epidemiolozima Pasterovog instititu zaduženih za testiranje virusa u Francuskoj, glavni način ulaska virusa u organizam je preko disajnih organa. Sada lekari prate zdravstveno stanje svih osoba koje su mogle da dođu u kontakt sa obolelima.

Izvor