Bioaktivni implant - Revolucija u lečenju artritisa

Implant napravljen od korala pomaže u obnovi zgloba kolena oštećenog osteoartritisom, stimulišući rast nove hrskavice iz matičnih ćelija, piše The Daily Mai.

Za implant je odabran koral, jer njegova struktura podseća na kost. On predstavlja savršen okvir u koji urastaju krvni sudovi i tkivo hrskavice. To je odlično rešenje, jer do sada nije postojalo sredstvo, koje zaustavlja propadanje zglobova ili potpuno uklanja upalu i oštećenja. 

Koral je pokriven ljudskim faktorom rasta koji stimuliše stvaranje novih ćelija u telu. Bioaktivni implant, nazvan Agili-C, stimuliše stvaranje novih krvnih sudova i hrskavice tako što iz kostne srži privlači određenu vrstu matičnih ćelija, poznatih kao mezenhimne matične ćelije.

Početni testovi implanta na životinjama su pokazali da za 6 do 12 meseci matične ćelije formiraju novi sloj hrskavice, a implant se potpuno resorbuje. Po prvi put u Evropi on je ugrađen u 47-mogodišnjeg bivšeg sportistu koji je imao veoma oteklo i bolno koleno.

Kao rezultat implantacije korala došlo je do smanjenja bola i povećanja pokretljivosti. Posle 6 meseci čovek je bio u stanju da skija, a godinu dana kasnije učestvovao je u biciklističkoj trci dugoj 120 milja. Implant se testira na oko 20 pacijenata starosti od 18 do 55 godina. Konačni rezultati biće predstavljeni naredne godine.

Izvor